Tusea la copii. Tusea este unul dintre cele mai comune simptome ale imbolnavirilor din copilarie. Desi tusea suna ingrozitor si parintii se panicheaza, de multe ori nu este o afectiune foarte grava. A tusi este chiar sanatos pentru tractul respirator: tusea reprezinta un reflex al corpului care astfel protejeaza caile respiratorii din gat si piept de varii surse externe.
Dar uneori tusea persistenta a copiilor anunta o infectie in organism din pricina unui virus responsabil cu raceala. Sau poate indica si o problema de sanatate mai serioasa, indeosebi daca copilul are probleme cu respiratia. De aceea, in destul de multe cazuri in care copilul tuseste, este bine sa il vada si un medic.
Este rolul tau de parinte sa intelegi cat mai multe despre tipurile de tuse, ce inseamna fiecare, de la ce afectiune vin, ca sa realizezi cum sa iti ingrijesti copilul in timpul si dupa o viroza respiratorie in care apare si tusea neplacuta. Dar si cand e cazul sa te duci negresit la medic cu cel mic.
Te mai poate interesa Febra la copii. Ce inseamna si cum poate fi combatuta
Tusea la copii. Care sunt afectiunile sau cauzele ce stau la baza tusei?
– Rinitele alergice (febra fanului): tuse, nasul care curge, congestie nazala, stranut, ochi aposi si care te mananca. Poate fi sezoniera.
– Astmul: copiii cu astm tusesc de regula sau suiera in timp ce se joaca, in timpul unui efort fizic sau dupa el sau dupa ce au fost expusi la aer rece si pot avea o tuse nocturna uscata, neproductiva.
– Bronsiolitele: o infectie virala care cauzeaza un suierat al respiratiei, tuse si dificultate evidenta in a respira, in special la copiii mici si foarte mici. Apare dupa ce copilul a avut o raceala timp de cateva zile.
– Bronsitele: o boala virala care de regula incepe cu simptome de nas curgator si tuse, ce se inrautateste gradual dupa trei-patru zile, iar copilul poate dezvolta o tuse intensa, neproductiva, uscata, tusind continuu. Tusea se accentueaza si poate deveni productiva si copilul poate avea o stare de febra scazuta (in jur de 37,5) si un nivel mai scazut de energie. Simptomele dispar gradat in 5-10 zile si, fiind boala virala, nu raspunde la antibiotic. Medicii mai recomanda totusi antibiotic pentru a evita efectele unei suprainfectii bacteriene cauzata de secretia excesiva de mucozitati.
– Tuse astmatica: aceasta este o forma de astm in care copiii doar tusesc si nu au suierat. Acestia au o tuse neproductiva care se inrautateste noaptea; este agravata de activitatea fizica si de aerul rece, poate fi sezoniera si raspunde la tratamente cu bronhodilatatoare care sunt folosite de regula pentru tratarea astmului.
– Crup: afectiunea este cauzata de un virus care produce o tuse foarte caracteristica, ca un latrat ascutit. De regula incepe in mijlocul noptii, in special la copiii mai mici, si poate cauza dificultate la respiratie.
– Fibroza cistica: copiii cu aceasta afectiune au o tuse cronica, infectii frecvente, rata mica de crestere si fecale foarte urat mirositoare si grase.
– Aspirare sau inghitire de corpuri straine: tusea de regula urmeaza si unui episod in care copilul a inghitit un corp strain. O radiografie poate fi folositoare pentru a se identifica obiecte metalice; altfel, in cazul ingerarii obiectelor non-metalice este nevoie de o radiografie cand copilul inspira si o alta cand expira pentru a se compara cele doua. Oricum, suna urgent la salvare daca din senin copilul tuseste si nu mai poate respira!
– Iritatie: copiii pot tusi mai mult si in cazul in care caile lor respiratorii sunt expuse factorilor iritanti, in special fum de tigara, poluare, mirosuri puternice, etc.
– Pneumonie: aceasta afectiune poate avea ca simptome o tuse productiva si dificultate la respiratie, insotite de febra mare.
– Tuse reflexa, psihogena :o tuse uscata poate fi si un obicei, in special la adolescentii care sunt stresati, iar in timpul noptii tusea dispare. Daca sunt consumate pastile de supt pentru tuse se poate intrerupe obiceiul.
– Boala de reflux esofagian: la unii copii care au boala de reflux esofagian, regurgitarea poate cauza o tuse sau un suierat.
– Sinuzite: simptomele includ un nas care curge cu mucozitati galben-verzui care persista mai mult de 10-14 zile, iar tusea poate fi productiva, copilul acuzand si dureri de fata, febra si respiratie urat mirositoare.
– Infectie de tract respirator superior: o raceala comuna este de regula acompaniata de un nas ce curge cu mucozitati galbene sau verzi, de tuse, de febra si de regula dureaza 10 zile.
– Alte infectii, incluzand tuberculoza (acompaniate de febra ziua, transpiratie noaptea si contact recent cu cineva care a avut tuberculoza), pertussis sau mycoplasma (o forma de pneumonie).
Citeste aici TOTUL despre bolile copilariei.
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile