Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le previi, poti ajunge la spital si nu in concediu.
1. Faringita streptococica
Desi consideri ca streptococul poate fi luat doar din scoala, lucrurile nu stau chiar asa. Streptococul se transmite foarte usor prin secretiile tractului respirator. Principala modalitate de a preveni raspandirea bolii este igiena temeinica. Atunci cand copilul tau se confrunta cu faringita streptococica, schimba periuta de dinti pentru a preveni reimbolnavirea dupa ce a terminat antibioticul.
2. Otita externa
Este o inflamatie a conductului auditiv extern si/sau a sau a pavilionului auricular. Otita externa este insotita de o durere intensa, initial sub forma de junghi, care se continua cu dureri mari, noaptea, in special, chiar si la atingerea pavilionului urechii. Alte simptome sunt infundarea urechii, scaderea auzului, tumefierea zonelor vecine sau secretii purulente din conductul auditiv extern. Otita externa poate aparea dupa ce ati fost la piscina sau la mare, insa nu din cauza apei, ci din cauza umezelii. Umezeala din conduct macereaza pielea, favorizand inmultirea bacteriilor si ciupercilor „colocatare”. De cele mai multe ori, in cazul unei otite externe, starea generala este buna fara febra sau frisoane, doar cu disconfortul local evident.
3. Dermatita atopica
Persoanele care au probleme cu pielea, din pricina caldurii si a uscaciunii aerului, precum si din cauza substantelor chimice din piscine, pot suferi de agravari ale simptomelor de dermatita. Pielea se irita, se umfla si apare senzatia de mancarime. O buna hidratare a pielii si cateva antihistaminice pot rezolva problema. Daca situatia nu se remediaza, consultati medicul.
Furunculele pot aparea si ele vara, ca urmare a infectiei cu un stafilococ. Stafilococul este o bacteria ce se gaseste pe tegumente si care devine patogena in momentul in care intra in organism prin diverse leziuni ale pielii: taieturi, zgarieturi, intepaturi etc.
Te mai poate interesa si: Cele mai intalnite boli de ochi la copii
4. Infectii
Pe timpul verii pot aparea tot felul de infectii generatoare de febra si stari de rau. Cauzele pot fi diverse de la apa infestata, contaminarea alimentelor sau piscaturi de insecte infestate cu diverse boli. Pana si numele acestora sunt generatoare de frisoane: dizenterie, holera, febra tifoida, icter, enterocolita, febra dengue, malaria etc.
5. Virusul poliomielitic
Poliomielita (paralizia infantila) este infectia cauzata de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orala sau respiratorie si invadeaza sistemul nervos central, putand determina paralizii la nivelul membrelor uneori ireversibile, fiind o boala invalidanta. Cu toate ca in multe cazuri infectia este asimptomatica sau produce doar forme usoare, exista si cazuri foarte grave, in care prin afectarea centrilor bulbari sau cerebrali poate determina paralizia muschilor respiratori si deces. Este o boala epidemica si contagioasa, afectand mai ales copiii sub varsta de 5 ani, singura metoda de prevenire recomandata fiind vaccinarea antipoliomielitica.
Nu rata nici: Boli de oase la copii. Tulburari grave care impiedica o crestere normala
6. Insolatia
Expunerea excesiva la soare, la care se adauga si deshidratarea duce la aparitia insolatiei. Primele simptome sunt epuizare, dureri de cap, ameteli, greata, tegumente palide, reci si umede. Daca in acest moment nu se iau masuri, pot aparea stari de confuzie, delier si chiar pierderea starii de constienta, tegumente rosii, calde si uscate. Insolatia este o urgenta medicala. Chiar si cu tratamentul efectuat de urgenta, ea poate pune viata in pericol sau se poate solda cu complicatii serioase, pe termen lung.
Cum previi neplacerile
Iata cateva sfaturi care iti pot fi de folos:
– evita mancarea de la vanzatorii ambulanti
– spala bine fructele si legumele inainte de a le manca
– nu pleca de acasa fara apa, mai ales daca urmeaza un drum mai lung
– asigura-i copilului o alimentatie bogata in fibre
– adauga lamaie, portocale, kiwi sau alte fructe in apa, astfel incat sa schimbi gustul si sa poti creste cantitatea de lichide pe care o bea copilul
– imbraca-l pe cel mic in haine lejere, din fibre naturale; ai grija sa ii acoperi tot timpul capul atunci cand iesi afara.
– fa-i baie de cel putin doua ori pe zi pentru a preveni inmultirea bacteriilor.
Imagine de my best in collections – see and press 👍🔖 de la Pixabay
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ