Shop
Ultimele 100 de articole

Tabel pe varste: de cate ore de somn are nevoie copilul?

03 februarie 2019, , Vizualizări:
scaun bebelusi - sfatulparinitlor.ro - foter_com
Somnul este un aspect esențial pentru dezvoltarea oricarui copil. Daca in primele luni de viața acesta se intinde aproape pe intreaga durata a zilei, odata cu cresterea numarul orelor de somn se reduce. Iata ce informații trebuie sa cunosti despre somn, precum si care este numarul de ore recomandat pentru fiecare categorie de varsta.

Informații despre somn

Fiecare ființa umana are nevoie de somn. Acesta reprezinta activitatea principala a creierului in timpul dezvoltarii timpurii. Ritmurile circadiene sau ciclurile somn-trezire sunt guvernate de lumina si intuneric; ele se formeaza in timp, de aceea nou-nascuții au tipare neregulate de somn. Momentul in care incep sa se contureze este in preajma varstei de sase saptamani, iar pana la 3-6 saptamani majoritatea nou-nascuților dispun deja de un ciclul somn-trezire regulat. Pana la varsta de 2 ani majoritatea copiilor si-au petrecut mai mare parte din timp dormind decat in stare de veghe si, in ansamblu, un copil isi petrece 40% din copilarie adormit. Somnul este deosebit de important pentru copii deoarece are un impact direct asupra dezvoltarii mentale si fizice.

Exista doua tipuri de stadii de somn alternativ:

– Non-REM sau somnul linistit. In timpul stadiilor de somn profunde de tip Non-REM, fluxul sanguin catre muschi este crescut, energia este restabilita, țesuturile cresc si are loc procesul de reparare al organismului, iar hormoni importanți sunt eliberați in corp pentru crestere si dezvoltare 
– Somnul REM sau activ. In timpul acestuia creierele sunt active si apare visarea. Corpurile noastre devin imobile, ritmul de respirație si cel cardiac sunt neregulate. Bebelusii petrec 50% din timp in fiecare dintre aceste stadii, iar ciclul de somn este de aproximativ 50 de minute. La varsta de 6 luni, somnul REM cuprinde aproximativ 30% din somn. Pana la momentul in care copiii ajung la varsta prescolara, ciclul de somn apare la fiecare 90 de minute.
 
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
codul
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
Meniu