In timpul somnului, creierul uman stocheaza ceea ce a invatat si acumulat peste zi. Acest fenomen este mai pregnant la copii decat la adulti, releva un nou studiu.
Este foarte important pentru copii sa doarma suficient ca sa isi odihneasca corpul si sa creasca armonios, acest lucru se stie deja. Insa un studiu nou arata legatura directa dintre cantitatea si calitatea somnului la copii si memoria lor, performanta intelectuala si inteligenta acestora.
Creierul copiilor transforma ceea ce au invatat din experientele zilei in cunostinte sedimentate, totul petrecandu-se la nivel subconstient in timpul noptii si somnului, iar acest lucru se realizeaza mult mai eficient decat la adulti, releva studiul condus de dr. Ines Wilhelm de la Universitatea Institutului din Tübingen pentru Psihologie Medicala si Comportare Neurobiologica. Dr Wilhelm si colegii sai elvetieni si germani au publicat rezultatul studiului in publicatia “Natura si Neurostiinta”.
Somnul ce urmeaza unei perioade de invatare are ca efect direct stocarea pe termen lung a materialului invatat, spune dr Wilhelm. In timpul somnului, memoria capata functia de ajutor al viitorului proces de invatare de dupa trezire; cunostintele implicite devin explicite si de aceea devine usor sa fie transferate in alte zone ale creierului.
Copiii dorm mai mult si mai adanc si ei trebuie sa absoarba o cantitate enorma de informatii noi, zi de zi. In studiul curent, cercetatorii au analizat ce se intampla in creierul copiilor si tinerilor adulti in timpul somnului dupa o lunga perioada de invatare si acumulare de informatii noi. Toate categoriile de varsta studiate au retinut mult mai multe informatii dupa ce s-au trezit din somn decat cei care au ramas treji. Iar rezultatele la copii erau spectaculos mai bune decat la adulti.
„La copii, in timpul somnului, se creeaza o cantitate mare de cunostinte din ce a stocat creierul in procesul anterior de invatare, de dinaintea somnului, spune dr Wilhelm. Aceasta este o abilitate unica a creierului copiilor atunci cand dorm, intrucat copiii beneficiaza la fel ca adultii sau uneori mai putin de alte beneficii ale somnului asupra creierului, dar aceasta, de a stoca pe termen lung ce tocmai au invatat inainte de somn, este ceva specific doar copiilor.”
Iata noi motive, asadar, de a crea in copii si tineri obiceiul de a dormi dupa-amiaza, atat cat pot ei sa o faca, dar si in cantitate suficienta noaptea. Beneficiile sunt uriase pentru ei.