Jonathan Samet, epidemiolog la Universitatea California de Sud, care nu a fost implicat in proiect spus despre copii ca sunt „populatia cheie” pentru care riscul telefoanelor mobile ar trebui investigat. „Studiul va aduce informatii folositoare intrucat pana acum oamenii de stiinta si-au concentrat atentia pe cancerul la creier la adulti”, a spus el.
Profesorul Cardis asteapta ca primele rezultate ale studiului MOBI-KIDS sa fie gata in 2016. Ce se va intampla daca proiectul va furniza dovezi puternice precum ca mobilul cauzeaza cancer la creier?
Un alt proiect al Uniunii Europene are ca obiectiv reducerea expunerii oamenilor la campurile electromagnetice generate de telefoanele mobile, relee si alte tehnologii wireless. In anii trecuti 17 operatori in telecomunicatii, vanzatori, centre de cercetari si intitutii academice, grupate pentru a forma LEXNET, care isi propune sa reduca cu pana la 50% expunerea la campurile electromagnetice a populatiei.
Una dintre modalitatile prin care isi vor atinge scopul este, potrivit lui Joe Wiart, manager de proiect, prin examinarea semnalelor de intrare si de iesire. Si cum mobilele si nu releele sunt cele care genereaza cele mai concentrate campuri electromagnetice, este posibil expunerea sa fie redusa prin cresterea numarului de relee astfel incat mobilele sa nu fie obligate sa functioneze atat de mult. „Obiectivul principal este reducerea expunerii fara ca aceasta sa aiba vreun impact negativ asupra calitatii serviciilor”, spune Wiart.
Sursa: horizon-magazine.eu
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta