Dintii permanenti, afectati de timpuriu
Conform rezultatelor, 4 din 10 copii de pana in 13 ani au deja carii pe dintii definitivi, fapt ingrijorator dat fiind ca unii dinti definitivi incep sa apara foarte devreme, la varsta de 6 ani. In plus, 88% din dintii permanenti afectati ai copiilor sunt afectati de carii care sunt neglijate si nu sunt tratate, ceea ce afecteaza inca de timpuriu starea generala a danturii.
Incidenta ridicata a cariilor atat in cazul dintilor temporari, cat si al celor definitivi, arata lipsa unui comportament de preventie si nevoia de educare cu privire la regulile esentiale pentru o igiena orala corecta. De asemenea, nivelul ridicat de carii netratate din ambele tipuri de dinti indica necunoasterea consecintelor pe care le poate avea absenta tratamentului asupra starii generale de sanatate.
Totodata, studiul arata ca 38% dintre copii au placa dentara microbiana semnificativa, fapt ce semnalizeaza o stare precara de igiena orala. Placa dentara favorizeaza aparitia cariilor si problemelor gingivale si este un indicator pentru faptul ca cei mici nu au o igiena orala corespunzatoare.
Conform unui studiu Zambeste Romania desfasurat in randul populatiei generale in 2012, 80% dintre romani au probleme dentare, cariile reprezentand cea mai frecventa afectiune (71%).
Obiceiurile de igiena orala si atitudinea de preventie a parintilor se rasfrang si asupra copiilor lor, fapt sprijinit de rezultatele studiului Zambeste Romania din scoli.
„Profilul starii de sanatate orala al scolarilor, evaluat in cadrul studiului, arata ca leziunile carioase si anomaliile dento-maxilare raman in continuare o problema majora de sanatate publica. Pe langa acestea, studiul arata ca igiena orala a copiilor este neadecvata. Sunt necesare in continuare eforturi sustinute pentru tratarea cariilor, prevenirea apariţiei celor noi, inclusiv prin sigilari, incurajarea si educarea elevilor pentru o igiena orala corecta, folosirea produselor auxiliare pentru evitarea apariţiei cariilor in zone predispuse, precum şi iniţierea tratamentelor ortodontice precoce”, declara Conf. Univ. Dr. Adina Dumitrache, sef al Disciplinei de Sanatate orala si Stiinte comportamentale, Facultatea de Medicina Dentara, UMF „Carol Davila”, Bucuresti.
Citeste continuarea: 1 2