Metode simple prin care poți desprinde un copil mic de telefon sau tabletă - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Metode simple prin care poți desprinde un copil mic de telefon sau tabletă

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » Metode simple prin care poți desprinde un copil mic de telefon sau tabletă
poți desprinde un copil mic de telefon
Credit foto: Photo by Patricia Prudente on Unsplash

Noile tehnologii pot fi de mare ajutor pentru mulți oameni. Cu toate acestea, știm, de asemenea, că aceste dispozitive pot interfera cu dezvoltarea normală a unor funcții cum ar fi atenția, concentrarea sau autocontrolul și că majoritatea experților ne recomandă să nu le folosim, în special în primii ani de viață. Un alt aspect care îi îngrijorează pe mulți experți în legătură cu utilizarea tabletelor și a telefoanelor mobile la copiii mici este faptul că există mai multe studii care arată că acestea pot crea dependență.

Dacă cei mici folosesc aceste dispozitive, poate ați observat cum solicită telefonul la orice oră în loc de jucării sau Lego, se enervează dacă nu îi lăsați să îl folosească sau își pierd controlul atunci când îl solicităm înapoi. 

Un impuls inițial vă poate face să credeți că cel mai simplu lucru de făcut este să-i luați telefonul mobil copilului dumneavoastră și să-i interziceți să îl mai folosească. Acest lucru, din punct de vedere practic, poate fi eficient, dar copilul nu va înțelege cu adevărat bruschețea dumneavoastră (de ce ieri se putea juca cu telefonul mobil al mamei cât voia, astăzi nu mai este un lucru bun) și va experimenta un fel de sindrom de retragere care este dificil de gestionat (atât pentru copil, cât și pentru restul familiei).

Adevărul este că nu există nicio modalitate de a explica unui copil mic care este dependent de dispozitiv necesitatea de a reduce sau de a limita utilizarea acestuia și că acesta va accepta de bunăvoie acest lucru fără crize de furie sau furie, astfel încât obiectivul principal va fi acela de a face situația ceva mai suportabilă.

Explicați-i copilului ce se va întâmpla

Nu trebuie să devenim emotivi și să folosim expresii precum „niciodată” sau „nu te vei întoarce la…”. Îi putem spune pur și simplu copilului nostru că vom folosi mai puțin telefonul sau că nu se va mai putea juca cu telefonul mobil și va putea să se joace cu Lego sau alte jucării adecvate.

Alegeți o zi potrivită

De obicei, copiii sunt mai predispuși să se joace cu dispozitivele atunci când suntem acasă. Pentru a-l ajuta pe copil să se dezangajeze va fi foarte util să profităm de zilele în care putem ieși afară sau să fim în medii diferite, așa că este mai bine să începem dezangajarea copilului într-o săptămână însorită, când putem ieși afară, decât într-o săptămână ploioasă, când în mod logic putem petrece mai multe ore în casă. De asemenea, puteți încerca cu jucării noi, poate un set Lego sau un puzzle.

Evitarea contextului

Deoarece mediul cel mai frecvent este de obicei propria casă, este recomandabil ca în zilele în care am ales ca copilul să se joace mai puțin cu dispozitivele, să ieșim afară, să stăm la bunica sau chiar să facem o excursie la țară. Puteți petrece timp făcând diverse activități prin casă sau activități creative precum construirea unui set Lego, pictatul sau jucându-vă cu diverse jucării.

Sărbătorile, cum ar fi Paștele, pot fi, de asemenea, momente bune dacă călătorim departe de casă și ne putem bucura de mai mult timp în aer liber. Dacă copilul este foarte obișnuit să mănânce prânzul sau cina în bucătărie în timp ce se uită la telefon, putem muta cina în sufragerie, pentru că astfel copilul va accepta mai ușor lipsa telefonului.

Evitați stimulii

Va fi mult mai ușor pentru copil să rămână calm fără să pună mâna pe tabletă sau pe telefonul mobil dacă nu îl vede. Este un lucru de bun simț, dar unii părinți nu țin cont de acest lucru. Așadar, pentru câteva zile, ar fi înțelept să nu lăsați la vedere telefoanele mobile, tabletele și consolele. De asemenea, ar fi ideal să limitați și numărul de ore în care voi utilizați dispozitivele, mai ales în fața copiilor. Copiii tind să imite foarte mult.

Oferă-le alternative

Este bine ca cei mici să aibă jucării corespunzătoare vârstei lor, dar și multe alternative de activități pe care le pot face în loc să se joace cu telefonul sau tableta. Dacă cel mic este fan Lego, atunci să investiți în astfel de jucării este o idee bună.

foto: Photo by Patricia Prudente on Unsplash

Data articol: 27/10/2022