Shop
Ultimele 100 de articole

Ghid de somn pentru copil pe varste: sfaturi utile pentru parinti de la pediatru

20 iunie 2018, , Vizualizări: 927
sleep talk - somn copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_con

Somnul la copii constituie o componenta esentiala pentru o buna dezvoltare. Insa pentru a beneficia la maxim de proprietatile pe care le ofera este important sa se respecte atat un anumit interval de somn raportat la varsta, cat si o anumita ora de culcare. Ce impact poate avea concret somnul in viata copilului alaturi de alte informatii importante de la specialist aflati chiar aici.

 

Informatii despre somn la copii

Orice fiinta vie are nevoie de somn, acesta reprezentand activitatea principala a creieruluiin timpul etapei de dezvoltare timpurie. Ritmurile circadiene (ciclul stare de trezire-somn) sunt reglate de lumina si intuneric si dureaza un anumit interval de timp pentru a se dezvolta, conducand la programe de somn neregulate in cazul nou-nascutilor. Aceste ritmuri incep sa se formeze la varsta de aproximativ 6 saptamani, iar pana la varsta de 3-6 luni majoritatea copiilor dispun de un ciclu regulat de somn-trezire. Pana la varsta de 2 ani, majoritatea copiilor si-au petrecut mai mult timp dormind decat treji (un procent de 40% din copilarie este reprezentat de somn).

Somnul este extrem de important pentru copii deoarece dispune de un impact direct asupra dezvoltarii mentale si fizice, existand doua stadii ale somnului: somnul non-REM sau somnul lent (rezerva de sange catre muschi este sporita, energia este restabilita, are loc cresterea tesuturilor si reparatia acestora si sunt secretati hormoni importanti pentru crestere si dezvoltare) si somnul REM sau somnul activ (creierul este activ si apare visarea; corpul devine imobil, respiratia si ritmul cardiac sunt neregulate). Bebelusii petrec 50% din timp in aceste stadii de somn, fiecare durand aproximativ 50 de minute; pana la varsta de 6 luni somnul REM reprezinta 30% din somn, iar pana la varsta prescolara ciclul de somn este de aproximativ 90 minute.

 

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu