Cum ingrijesti dintii copilului si il scapi de frica de dentist - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum ingrijesti dintii copilului si il scapi de frica de dentist

Cum iti ajuti copilul sa isi depaseasca frica de dentist…

Multor copii le este frica sa mearga la dentist. Unii au avut propriile lor experiente neplacute in timp ce altora le e frica de necunoscut. Este esential sa faceti vizite regulate la dentist ca sa va asigurati ca micutii au dinti si gingii sanatoase, ca atare depasirea acestei frici devine o prioritate pentru parinti.

1. Cat timp copiii sunt foarte mici, inainte de prima lor vizita la stomatolog, luati-i cu voi ca sa urmareasca cum unul din parinti merge sa isi controleze dintii si sa si-i curete.

Cu cat copilul vede mai timpuriu la ce sa se astepte, cu atat frica sa va fi aproape de zero cand va trebui sa se duca la randul sau la un control la dentist ca sa isi curete proprii dinti. Multi dentisti specializati in relatia cu copiii le vor face vizita cat mai placuta: ii vor lasa sa stea pe scaunul lor ca sa se uite la dintii lor, ca sa se obisnuiasca cu fenomenul de la varste fragede. Aceasta masura il ajuta mult pe copil sa isi domine frica, cata vreme gaseste un element de joaca in mersul la dentist.

2. Citeste copilului tau carti specializate si frumos ilustrate despre vizita la dentist a celor mici.

Se gasesc asemenea carti frumoase si educative in librarii. Aceste carti le vor reintari importanta de a face o vizita periodic la dentist si le va elimina teama.

3. Pentru copilasi mai mici

Cumparati-le jucarii care sa le permita sa fie ei dentistul pentru papusa lor sau chiar sa se joace de-a dentistul cu parintele pacient. Multi copii isi depasesc angoasele prin joaca. Lasati-i sa isi aranjeze ei o sala de asteptare si sa isi cheme fiecare pacient pe rand ca sa aiba grija de dintii lor. Exista si seturi de jocuri „de-a dentistul”, care permit copiilor sa faca dinti, sa ii modifice cu instrumente stomatologice sau sa ii extraga.

4. In cazul in care copilul a avut o experienta neplacuta la dentist cand era mic, este foarte important sa ii schimbi dentistul imediat.

Cereti recomandari la familie si la prieteni ca sa gasiti un medic bun, cald, prietenos, care sa stie sa gestioneze relatia cu un pacient copil si, cand il gasiti, sunati-l din timp si explicati-i situatia ca sa fie pregatit. Sunt multi medici stomatologi dornici sa ajute un copil sa isi depaseasca fobia de dentist. Unii medici o iau cu pasi mici.

Alti dentisti invita copiii o data la 3 luni doar pentru un control de rutina, ca sa se asigure ca cel mic se acomodeaza cu ei si ca nu apar probleme mai mari care implica tratamente mai laborioase si deci mai greu de tolerat de catre copii. Ei pot construi increderea cu ocazia fiecarei vizite si opresc curatarea dintelui cand copilul devine agitat, nervos sau nu mai coopereaza.

5. Mergeti la un stomatolog de copii.

Chiar daca copilul vostru speriat de dentist are deja varsta adolescentei, e mai bine sa il duceti la un stomatolog specializat in copii, pentru ca aceasta categorie de medici are experienta bogata in a gestiona pacienti fricosi si stiu cum sa ii faca sa coopereze ca sa isi termine treaba. Daca medicul nu are suficient timp sau rabdare, continua sa cauti un alt dentist pana il gasesti pe cel potrivit.

6. Daca copilului continua sa ii fie frica de dentist, este important sa nu ii ignorati fricile, ci sa stati in liniste si sa il ascultati cu adevarat.

De ce ii este frica cu adevarat? Ii e frica ca il va durea ce face medicul dentist? Daca da, explica-i ca medicul face tot ce poate ca munca sa sa produca cat mai putin disconfort pacientului, indeamna-l sa aiba incredere in el. Vorbiti si cu dentistul despre aceste frici accentuate ale copilului pentru ca acesta sa vorbeasca cat mai mult cu copilul si sa ii explice pas cu pas in avans ce face concret si la ce senzatie sa se astepte in fiecare clipa.

7. Un ultim sfat: trebuie sa ai rabdare.

Poate fi nevoie de mai multe vizite la dentist ca sa ii treaca copilului frica. Este nevoie ca toti membrii familiei sa fie implicati si sa ii fie alaturi ca sa isi depaseasca aceste emotii. Cu ajutorul timpului, rabdarii si al unui medic stomatolog bun, sunt sanse foarte mari sa reuseasca sa se duca la dentist fara niciun fel de frica.

Imagine de Jenny Friedrichs de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 27/05/2021