Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate

Bolile copilariei
Credit foto: Imagine de tolmacho de la Pixabay

Bolile copilariei mai putin cunoscute

1. VRS

Virusul respirator sincitial (VRS) este o afectiune des intalnita la copii. Aceasta este chiar mai comuna decat obisnuita gripa de sezon si creeaza mai multe probleme decat aceasta. Cei mai multi dintre noi am fost expusi la acest virus inca de la varsta de doi ani. VRS are aceleasi simptome ca raceala si gripa, respectiv febra, nas infundat si tuse. La copiii mai mici de un an, VRS reprezinta principala cauza a producerii pneumoniei si bronsitei, fiind vorba despre o inflamare a micilor cai respiratorii din plamani.
Respiratia suieratoare a copilului este un indiciu ca acesta ar putea avea VRS, fiind indicat sa-l duci la un consult medical. Pe de alta parte, numai 25-40% dintre copiii care au VRS vor avea si o respiratie suieratoare. Totodata, si mai putini copii cu acest virus sunt spitalizati. Infectiile cu VRS dureaza de la o saptamana la doua saptamani si copiii care au avut o data acest virus nu sunt imuni la el.

De fapt, poti fi infectat cu VRS la orice varsta, dar, dupa ce il vei capata de cateva ori, va deveni precum o banala raceala pentru tine.

2. Impetigo

Aceasta este o afectiune a pielii cauzata de bacterii. Este a treia cea mai raspandita afectiune a pielii la copii. Impetigo apare mai des la copiii cu varste cuprinse inte doi si sase ani. Este foarte contagioasa si poate fi luata si de adulti. Impetigo apare pe piele ca un grup de protuberante iritante sau ca inflamatii care elimina fluid, formand peste ele o crusta de culoarea mierii de albine.

Atingerea acelui fluid duce la raspandirea afectiunii pe corpul copilului tau, dar si la alte persoane. Pentru indepartarea infectiei cu impetigo trebuie administrate antibiotice. Inflamatiile se vor vindeca fara a lasa cicatrici in urma.

3. Boala Kawasaki

Boala Kawasaki este o afectiune foarte rara a copilariei, iar cauzele acesteia nu sunt inca foarte bine cunoscute. Este vorba despre o combinatie ciudata de simptome, incluzand aici febra mare, urticarii si inflamatii ale picioarelor, inrosirea palmelor si a ochilor, inflamarea glandelor limfatice si craparea buzelor. Aceasta afectiune poate cauza inflamarea vaselor de sange din inima, afectand astfel miocardul. Doctorii trateaza aceasta boala cu doze ridicate de medicamente ce catalizeaza raspunsul sistemului imunitar.

Uneori, boala este fatala, insa cei mai multi dintre copiii afectati isi revin dupa administrarea tratamentului.
In anii ’60, cel care a descoperit boala a fost un medic japonez pe nume Tomisaku Kawasaki. Cei mai multi pacienti au varste de pana la cinci ani. Cauzele exacte nu au fost inca descoperite, insa unii specialisti cred ca o infectie, probabil un virus, declanseaza afectiunea la copiii care au un anumit material genetic.

4. Sindromul Reye

Acest sindrom este o afectiune grava a copilariei, dar foarte rar intalnita in zilele noastre. Principalul motiv pentru care nu trebuie sa-idai aspirina copilului tau este sindromul Reye. Acesta apare brusc, după afectiuni virale precum gripa sau varicela. El cauzeaza probleme ale ficatului si inflamarea creierului, ducand la schimbari radicale de comportament si personalitate, pierderea cunostintei, crize si chiar coma.

Boala este fatala in 30% dintre cazuri. Inca nu se cunoaste cauza acestui sindrom, dar exista destule probe care sugereaza ca este legat cumva de afectiunile virale. Astfel, specialistii au sustinut prima oara in anul 1980 ca exista o legatura intre administrarea de aspirina si sindromul Reye. Apoi, anual, numarul cazurilor a scazut semnificativ, de la 555 in 1980, la doua pe an, intre 1994 si 1997.

5. Anghina difterica

Aceasta afectiune specifica perioadei copilariei este de obicei provocata de un grup de virusuri denumit virusurile umane paragripa, care cauzeaza si raceala obisnuita. Principalul simptom consta intr-o tuse magareasca. Anghina difterica poate fi o boala destul de grava, ce necesita spitalizare. Pana la 6% dintre copiii cu anghina difterica sunt spitalizati, insa rareori aceasta afectiune este fatala.
In cazurile mai grave, tratamentul ajuta copiii sa-si mentina respiratia normala pana la disparitia infectiei. Aceasta boala dureaza aproape o saptamana. Se estimeaza ca, in fiecare an, sase din 100 de copii au aceasta boala. In general, copiii care au aceasta afectiune nu au implinit inca varsta de sase ani, ea fiind mai des intalnita la micutii de doi ani.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de tolmacho de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/10/2023