Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Bolile copilariei. Ce trebuie sa stii despre rujeola, varsat de vant, tuse magareasca si alte boli transmisibile in colectivitate

Bolile copilariei
Credit foto: Imagine de tolmacho de la Pixabay

6. Enterocolita


Enterocolita e o boala a colectivitatii definita prin inflamatia mucoaselor colonului si a intestinului subtire. La enterocolita, cel mai intalnit virus implicat e rotavirusul.
Totodata, alte virusuri ce pot produce enterocolita sunt adenovirusurile ori enterovirusurile. Printre simptome regasim starile de greata si diareea. Boala este ameliorata considerabil dupa trei zile de hidratare si odihna.

7. Conjunctivita

Conjunctivita este una dintre cele mai contagioase afectiuni, fiind vorba despre o inflamatie infectioasa a membranei care acopera corneea si interiorul pleoapei. Printre simptome intalnim senzatii de usturime, roseata, mancarimi, secretii cu aspect divers.
Copilul bolnav ar trebui izolat de colectivitate si supus unui control, pentru prescrierea tratamentului.

8. Herpesul

Herpesul poate fi transmis usor in colectivitate, mai ales printre copii. Acest virus poate provoca aparitia unor vezicule in zona nasului si a gurii. Se poate raspandi prin contact direct si prin intermediul salivei. Este necesara aplicarea unor unguente locale ce inhiba raspandirea virusului.

9. Infectiile cu oxiuri

Viermii albi si mici sunt cunoscuti sub denumirea de oxiuri. Acesti viermi se dezvolta in intestinele umane. Copilul tau poate contacta acesti paraziti prin inghitirea de hrana infestata ori atingerea unor obiecte contaminate. Se manifesta prin mancarimi, in special in timpul noptii. Aceasta boala necesita tratament de specialitate. Este bine ca micutul sa invete din timp sa se spele pe maini, mai ales dupa folosirea toaletei, pentru a evita aparitia bolii.

10. Hepatita infectioasa

Hepatita infectioasa (hepatita A) e cel mai des intalnita la copii. Virusul care produce boala se poate transmite prin materiile fecale ale unei persoane bolnave. Asadar, hepatita A se poate transmite deseori prin lapte, hrana sau apa. Aceasta mai este denumita popular „boala mainilor murdare“. Astfel, hepatita A poate fi prevenita printr-o igiena corecta.

11. Tusea magareasca

Tusea magareasca este o infectie bacteriana contagioasa. Atat adultii, cat si copiii pot lua aceasta boala, dar la micuti afectiunea tinde sa devina mai grava. Este denumita astfel deoarece bolnavii scot sunete similare cu cele ale magarilor in momentul in care tusesc repetat.

Potrivit specialistilor, mai bine de jumatate dintre copiii cu varste de sub 12 ani care au aceasta boala trebuie tratati in spital. Toti copiii ar trebui vaccinati impotriva tusei magaresti, iar imunizarea se face prin trei vaccinuri – la doua si trei luni, iar apoi la varsta de 3-4 anisori.

De asemenea, multi adulti necesita injectii pentru a scapa de aceasta boala.
E bine sa iti intrebi medicul de familie cu privire la aceste vaccinari, pentru a preveni aparitia afectiunii, avand in vedere ca imunitatea la tusea magareasca scade la perioade cuprinse intre cinci si zece ani dupa vaccinare. De retinut este faptul ca adultii le pot da si copiilor aceasta afectiune. Boala poate fi tratata cu antibiotic, iar aerul curat este necesar, de asemenea, pentru o vindecare completa si rapida.

12. Scarlatina

Scarlatina consta intr-o iritatie ce apare odata cu un streptococ – o infectie cu bacterii. Copilul cu streptococ va avea, de obicei, dureri in gat si febra destul de ridicata. Initial, eruptia provocata de scarlatina apare pe piept si pe abdomen si se intinde apoi pe tot corpul. Aceasta se aseamana cu o arsura de un rosu-deschis, similara cu cele cauzate de expunerea prelungita la soare, si are textura glaspapirului.

Culoarea iritatiei va fi mai inchisa in jurul axilelor bolnavului. De asemenea, limba copilului este albicioasa, cu exceptia papilelor gustative, care sunt de un rosu-deschis, simptom cunoscut sub denumirea de „limba-capsuna“. In cazul in care copilul tau ia aceasta boala, ar putea aparea unele inrosiri ale fetei, cu zone mai palide in jurul gurii.
Scarlatina a fost candva una din bolile copilariei mortale, dar acum aceasta poate fi vindecata usor cu ajutorul antibioticelor.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 20/10/2023