Atentie la anemie! Primeste copilul tau suficient fier? - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Atentie la anemie! Primeste copilul tau suficient fier?

anemie copii

Alimentele imbogatite cu fier

In afara de alimentele care au in mod natural mult fier in compozitia lor, acum se gasesc multe produse alimentare care sunt imbogatite cu fier sau au fier adaugat. Acesta este un lucru bun, pentru ca multi copii, in special cei mici, nu mananca cu placere multe din alimentele ce contin fier mult in mod natural, cum ar fi ficatul, fructele de mare sau lintea.

Cand cumperi mancare, intotdeauna verifica etichetele produselor ca sa gasesti acele alimente imbogatite cu fier, cum ar fi:

  • cereale gata preparate
  • paste
  • paine
  • formule de lapte avansate pentru copii 1-3 ani

Nu uita! Un aliment care livreaza intre 10-19% sau mai mult din necesarul zilnic de fier inseamna ca este o sursa buna pentru acest nutrient, asa ca priveste cu atentie si compara etichetele produselor si cumpara-le pe acelea care au o valoare mai mare de supliment de fier.

Ce trebuie sa stii ca sa iei cele mai bune decizii

  • Factorul de risc pentru anemia feripriva este mai mare la copiii mici de 1-2 ani sau la cei mai mari care beau mai mult de 700 grame lapte zilnic (deci mai mult de 3 cani de lapte pe zi) si au o dieta saraca in fier si in vitamina C.
  • Vitamina C ajuta corpul sa absoarba fierul, asa ca este o idee buna sa combini in dieta copilului alimentele bogate in fier cu cele bogate in vitamina C, cum ar fi sucul de citrice sau sucurile imbogatite cu vitamina C.
  • Este mai greu pentru organism sa asimileze fierul din fructe, legume si cereale decat fierul din carnea rosie, ficat, curcan, pui si peste.
  • Retine ca nucile sau scoicile pot provoca alergie copiilor mai mici, iar prea multe fructe de mare pot expune copiii la o cantitate prea mare de mercur pentru corpul lor, asadar alimentatia cu peste trebuie facuta cu prudenta si doar conform recomandarilor medicului pediatru (tipul de peste potrivit cu varsta copilului).
  • Tine minte ca procentul de fier ce este trecut pe ambalajele produselor se refera la procentul din necesarul zilnic de fier pentru alimentatia echilibrata a unui adult (care are nevoie de 18 mg de fier pe zi) si nu a unui copil care are nevoie de maxim 10 mg pe zi. Asadar, un ou livreaza 4% din fierul necesar pe zi pentru un adult in timp ce pentru un copil poate livra intre 7-10% din necesarul sau zilnic.

Surse:pediatrics.com si drpaul.com

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 12/08/2019