Shop
Ultimele 100 de articole

Ajutor! Copilul s-a înecat cu mâncare!

18 septembrie 2019, , Vizualizări:

Statisticile spun că înecul cu diferite obiecte mici sau bucățele de mâncare se numără printre principalele cauze de mortalitate la copiii sub 14 ani. Orice părinte trebuie să știe ce are de făcut în primele secunde în care copilul s-a înecat cu mâncarea.

Nu intra în panică, în cazul în care copilul s-a înecat cu mâncarea. Este foarte important să rămâi calmă și să acționezi imediat! Roagă pe cineva din casă să sune la salvare sau să cheme un taxi să ajungeți de urgență la spital. Nu se știe niciodată cât de gravă este situația și este bine să fii prevăzătoare.

Între timp, poți face singură câteva manevre care să ajute copilul și să eviți o tragedie. Sfaturile de mai jos sunt recomandate pentru copii mai mari de 1 an, nu pentru bebeluși, pentru care este nevoie de alte manevre.

Primele manevre de ajutor dacă s-a înecat cu mâncare sau obiecte mici

Deschide larg gurița copilului și, cu degetul mic făcut cârlig, încearcă să apuci bucățica, dacă o vezi. Dacă nu se vede obiectul, pentru că deja a alunecat pe gât, apelează la manevra de mai jos.

În cazul în care copilul tușește puternic și nu reușește să elimine obiectul cu care s-a înecat, îngenunchează, întoarce-l cu spatele spre tine și prinde-l cu mâinile sub piept. Strânge o palmă sub formă de pumn, iar cu cealaltă prinde pumnul ferm și apasă de 5 ori destul de tare chiar sub piept, deasupra coastelor. Presiunea aceasta ar trebui să determine copilul să aibă convulsii și să elimine bucata de mâncare sau jucăria care a rămas blocată în gât.

O altă manevră presupune să ții copilul cu spatele spre tine, pe mâna dreaptă, să îl apleci mult în față, și să îl bați pe spate, ferm, apăsat, la intervale scurte de timp, de cel puțin 5 ori. Apasă cu podul palmei la aproximativ 5- 10 cm sub ceafă, între omoplați, și lovește cu fermitate, astfel încât lovitura să fie de jos în sus și să producă un val de presiune care să scoată afară dopul de mâncare.

 

Citeste continuarea pe libertateapentrufemei.ro

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
minimax