9 strategii puternice cand copilul tau mananca prea mult sau prea putin - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

9 strategii puternice cand copilul tau mananca prea mult sau prea putin

copilul mananca prea mult
Credit foto: Imagine de Antonio Romagnolo de la Pixabay

Nu face o obsesie pentru mancare

Evita sa faci comentarii pozitive sau negative despre ce mananca copilul tau sau cat de mult ori de putin. O persoana care are o tulburare de alimentatie este foarte constienta si atenta la ce se petrece in corpul sau in relatia cu alimentele. A-i reaminti nu face decat mai mult rau.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

 Nu te invinovati

Pentru moment, asa stau lucrurile cu copilul tau. Dar aceste lucruri se pot si remedia daca cauti ajutorul potrivit. Iar copilul tau nu este intotdeauna reusita sau vina ta. El a venit pe lume pentru propriile sale lectii de viata.

“Nu te lasa prins in capcana vinovatiei. Nu este vina ta. Nu tu esti in capul copilului care deseori decide singur pentru sine, oricata opozitie ai tu” spune dr. Phil.

Fii rabdator si asteapta-te la negare si ostilitate

Cand copilul are o tulburare serioasa de alimentatie si este dominat mai mult de emotii, trebuie sa te astepti la negare si la o atitudine ostila pana cand va constientiza lucrurile bune din viata sa fara legatura cu infatisarea fizica sau cu alimentatia. „Asteapta-te ca va tipa si se va infuria des, e firesc” spune dr Phil.

Nu va traiti viata de familie dupa regulile impuse de tulburarea de alimentatie

Jennifer dicteaza familiei ei orele de masa. Fura mancare in camera ei, se infurie pe oricine se atinge de mancarea ei preferata si nimeni nu mananca pana nu termina ea de mancat ceeace ii place si de la care nu se poate abtine. Familia o lasa sa faca ce vrea ca sa evite o noua confruntare violenta si dureroasa cu ea. Dr Phil spune ca aceste sacrificii ale parintilor si lipsa lor de fermitate nu o ajuta pe fata, din contra, le distruge familia.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Nu neglijati alte relatii de familie sau sociale  

Membrii de familie tind sa se separe de prieteni si de rude, evitand sa mearga in vizite unde le este jena de comportamentul copilului cu prea mare apetit. Este gresit. Aveti prieteni, aveti o comunitate din care faceti parte, puteti merge la biserica, sa fiti intre oameni. Nu poti inchide usa intregii omeniri din pricina ca esti tras in casa de aceasta tulburare. Preia controlul inapoi. Contactul cu oamenii iti poate face mult bine.

Creati un sistem de suport si sustinere pentru familie  

Cand lucrurile te depasesc emotional, este indicat si chiar necesar sa cauti ajutor profesionist oferit cu caldura de un consilier sau psiholog din afara familiei, fara nicio retinere sau rusine. Ai nevoie de acest ajutor. Aceasta problema este ca si cum ceva a luat foc in bucatarie si in loc sa stingi la timp focul, tu nu stii ce sa faci si cand te uiti in jur vezi ca el a cuprins si perdelele si sufrageria si se alege praful de tot. A asista cum copilul tau se distruge nu este o optiune.

Imagine de Antonio Romagnolo de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/10/2024