7 pași pentru o imunitate puternică la copii (P) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

7 pași pentru o imunitate puternică la copii (P)

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » 7 pași pentru o imunitate puternică la copii (P)
imunitate puternică la copii

Încă de când îl ții pentru prima dată în brațe, sau chiar mai devreme, te îndrăgosteșți iremediabil de copilul tău. Îi urmărești evoluția, de la modul în care începe să își miște corpul și până în punctul în care ajunge să alerge, cu sufletul la gură, cu nemărginită încântare. Însă, în momentul în care împlinește vârsta când e pregătit să intre în colectivitate, toate fricile și îndoielile își fac loc în viața ta. Îi auzi pe ceilalți părinți povestindu-ți cum cel mic ia toți virușii și bacteriile din colectivitate și te temi pentru sănătatea copilului tău.  În acest articol am decis să îți arătăm care sunt pașii care conduc la o imunitate puternică la copii, începând cu suplimentele nutritive din produse apicole și până la obiceiurile zilnice ale copilului.

În momentul în care încep să frecventeze creșa, grădinița sau școala, mai ales datorită trecerii la sezonul rece, copiii sunt mult mai predispuși către îmbolnăviri repetate și dese. Acest lucru se întâmplă pentru că cei mici nu sunt încă obișnuiți cu o igienă zilnică strictă, nu au încă anticorpii necesari care să îi ferească de microbii banali și, uneori, nici nu au o alimentație echilibrată și sănătoasă, oferindu-li-se acces la multe alimente bogate în zaharuri și grăsimi.

Datorită numărului mare de copii care petrec mult timp împreună, mănâncă și se joacă împreună și frecventează aceeași baie, în cazul colectivității, bacteriile și virușii contagioși se răspândesc rapid, iar organismul copiilor nu are încă o cantitate suficientă de imunoglobulină pentru a lupta împotriva acestor agenți patogeni.

Studiile arată că copiii până la 2 ani pot avea chiar 8-10 răceli pe an și este normal, pentru că atunci își construiesc sistemul imunitar. Însă, nu te speria, nu va continua așa până la vârsta adultă. 😊

Cum pot părinții să contribuie la imunitatea copiilor lor?

1.       Creați împreună o rutină de somn care să permită copilului să se odihnească între 8-10 ore pe zi, deoarece somnul asigură procesul de regenerare a celulelor din organism. Este important ca înainte de somn să nu permitem copiilor să stea în fața ecranelor, să nu generăm conflicte înainte de somn, ci mai degrabă să se facă o trecere lină spre somn, printr-o poveste.

2.       Asigură-te că face multă mișcare: mergi cu el în locurile de joacă accesibile, la plimbare, în parc, cu bicicleta sau la sporturile lui preferate, dansați împreună etc. Toate acestea îl vor ajuta să elibereze endorfine (hormonul fericirii), îi vor asigura un tonus bun și vitalitate, în timp ce își consumă energia.

3.       Asigură-i o dietă echilibrată. Nutriția este foarte importantă, mai ales în zilele noastre, când majoritatea produselor puse la vânzare au zahăr adăugat, conservanți, grăsimi hidrogenate și multe alte substanțe care nu fac bine organismului. Este foarte important să mănânce zilnic fructe și legume proaspete și crude: fie în salate, fie adăugate la meniul zilnic. În plus, poți adăuga niște suplimente din produse apicole care contribuie la o imunitate sporită.

4.       Înlocuiește dulciurile și sucurile cu zahăr cu alternative sănătoase. Conținutul bogat de zahăr al diferitelor produse, pot duce la hiperactivitate, la lipsa poftei de mâncare, lipsa somnului și la dezechilibre interne care determină o imunitate scăzută. În loc de sucurile răcoritoare, îi poți oferi fie compot de țară (fără zahăr adăugat), fie sucuri naturale din fructe și smoothie-uri. Dulciurile pot fi înlocuite cu succes cu fructe, înghețată de casă din fructe și iaurt, prăjituri de casă cu miere naturală crudă sau cu conținut scăzut de zahăr.

5.       O igienă personală de calitate învățată de la părinți îl va ajuta pe cel mic atât să nu preia bacterii și viruși, dar și să nu răspândească el însuși agenți patogeni. Este importantă igiena corporală zilnică, împreună cu spălatul pe dinți de două ori pe zi, o igienă a mâinilor de fiecare dată când se murdăresc, înainte și după ce mănâncă, înainte și după folosirea toaletei, după ce strănută/tușesc/șterg nasul și de fiecare dată când ating clanțe sau obiecte care sunt atinse de multe alte persoane.

6.       Obișnuiește-te să îi oferi de două ori pe zi, după masa de dimineață și cea de seară, câte o linguriță de păstură naturală. Păstura are o valoare nutrițională de patru ori mai mare decât a polenului și are un conținut bogat în lacto-fermenți, proteine, vitamine, aminoacizi, minerale și enzime, care contribuie la o stare de sănătate foarte bună, cu un tonus puternic și un sistem imunitar întărit.

7.       Descoperă împreună cu micuțul tău beneficiile consumului zilnic de lăptișor de matcă. Lăptișorul de matcă natural conține aminoacizi, vitaminele B1, B2, B3, B5 și B6, polifenoli (antioxidanți) și substanță activă Acid 10-HAD care are puternice efecte antibacteriene, antifungice și antivirale. În plus, lăptișorul de matcă este singura sursă naturală de acetilcolină care este un neurotransmițător (permite transmiterea fluxului între neuroni). Prin consumul zilnic, ajută la protejarea ficatului, la buna funcționare a sistemului imunitar, ajută la eliminarea toxinelor din organism și îmbunătățește memoria.

Tu ce metode folosești pentru o imunitate crescută a copiilor tăi?

Data articol: 08/07/2020