4 lucruri pe care trebuie să le știi despre dințișorii copilului tău - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre dințișorii copilului tău

Sfatulparintilor » Preșcolari » Sănătate prescolari » 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre dințișorii copilului tău
despre dințișorii copilului
Credit foto: Pexels

Dezvoltarea armonioasă a dințișorilor la copii este o prioritate atât pentru părinți, cât și pentru medicii pedodonți. Iar pentru o dezvoltare corectă trebuie să respecți câțiva pași simpli. Pe lângă igiena orală pe care o realizează copilul acasă, acesta trebuie să viziteze și pedodontul o dată la 4 sau 6 luni. 

Copiii trebuie obișnuiți de mici cu medicul și controalele periodice în clinica stomatologică, pentru ca atunci când apar micile probleme dentare, micuții să conștientizeze cât de important este ca dinții să îi tratezi din timp.

Descoperă mai jos 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre dințișorii copilului tău.

  1. Dinții permanenți trebuie sigilați

Sigilarea dentară este o modalitate simplă și ușoară prin care protejăm dinții permanenți ai copilului de cariile dentare. Aceasta este, de fapt, un strat protector care se aplică pe dinte, mai exact pe suprafața acestuia, de îndată ce dinții permanenți apar pe arcada dentară.  Este bine să știi că dinții se sigilează pentru o protejare mai bună de resturile alimentare și bacterii, care duc la apariția cariilor. În acest articol detaliat poți vedea exact pașii pe care îi urmează medicul stomatolog atunci când aplică materialul de sigilare. 

Sigilarea nu este dureroasă, se aplică ușor și fără durere. Mai mult, aceasta face ca periajul dentar să fie mult mai accesibil și are un rol protector în lupta cu bacteriile din cavitatea bucală.

  1. Cariile dentare apar și pe dinții de lapte 

Și dinții de lapte se pot caria, iar tratarea acestora din timp este foarte importantă pentru dinții permanenți. La început, dințișorii copilului pot prezenta demineralizări, adică mici pete albe pe suprafața acestora, care se tratează simplu, prin fluorizări aplicate de către pedodont. În momentul în care o carie dentară este vizibilă, dar nu provoacă dureri, aceasta se tratează cu ajutorul unei plombe. Iar în cazul unei carii care provoacă dureri, înseamnă că deja a ajuns la nerv și trebuie realizat un tratament de canal, prin care se va scoate nervul dintelui de lapte, se va curăța leziunea carioasă și se va acoperi interiorul dintelui cu o plombă. În plus, pentru a-i reda forma și funcționalitatea dințișorului, pedodontul mai poate aplica și o coroniță dentară.

  1. Dinții de lapte se schimbă cu dinții permanenți

Schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți înseamnă un prim pas către maturitate. Astfel, în jurul vârstei de 6 ani, dinții definitivi încep să apară pe arcadă și continuă să erupă până la vârsta de 12 ani. Potrivit News Medical Life Sciences, este bine să știi că prima dată se schimbă dinții de jos, mai exact incisivii centrali, apoi cei superiori. La 7-8 ani se vor schimba incisivii laterali inferiori și superiori, urmând ca în jurul vârstei de 10-11 ani să apară primii premolari, iar la 12 ani să apară ultimele măsele.

  1. Dinții copilului se pot îndrepta la orice vârstă

Aparatul dentar este recomandat copiilor care au o aliniere incorectă a dinților. Primul consult ortodontic este bine să se facă în jurul vârstei de 7 ani, deoarece ortodontul poate ghida creșterea și erupția dentară și intercepta anumite anomalii. Tot la această vârstă, copilul are deja erupți anumiți dinți, care sunt repere importante pentru medicul ortodont în analiza mușcăturii și în observarea unui anumit tipar de creștere.

În ziua de astăzi există mai multe tipuri de aparate dentare, de la cele clasice până la cele mai moderne, invizibile sau transparente. Iar cei mai mulți dintre copii aleg aparatele dentare cu brackeți metalici, deoarece se pot personaliza cu elastice colorate în funcție de culoarea preferată. 

Dințișorii de lapte sunt la fel de importanți precum dinții permanenți și trebuie îngrijiți cu mare atenție printr-o rutină corespunzătoare a igienei orale. Chiar și la bebeluși este bine să le curățăm gingiuțele cu un tifon steril înmuiat în apă, iar de îndată ce apar primii dințișori de lapte, să trecem ușor la o periuță de dinți specifică vârstei. Pasta de dinți trebuie folosită și ea, dar la recomandarea pedodontului și doar după vârsta de 1 an.

Sursă poză: Pexels

Data articol: 25/10/2022