Jucării potrivite pentru cei mici - de ce jucării au nevoie (P) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Jucării potrivite pentru cei mici – de ce jucării au nevoie (P)

Sfatulparintilor » Preșcolari » Jucarii pentru copii » Jucării potrivite pentru cei mici – de ce jucării au nevoie (P)
Jucării potrivite pentru cei mici - sfatulparintilor.ro - pixabay_com- boys-286245_1920

Alegerea jucăriile pentru cei mici a devenit o misiune dificilă pentru părinții care trebuie să acorde importanță fiecărui detaliu în parte. Jucăriile nepotrivite pot pune în pericol sănătatea copiilor, mai ales dacă criteriile de selecție nu sunt făcute corect, iar jucăriile nu sunt alese în primul rând în funcție de vârstă.  Forma, dar și materialele jucăriilor trebuie să fie elemente obligatoriu de luat în calcul înainte de achiziționare.

 

De ce jucării au nevoie cei mici

Ori de câte ori alegi să îi cumperi o jucărie copilului, eticheta produsului trebuie să fie o sursă obligatorie de informație, din care să afli dacă este indicat să cumperi produsul. De asemenea, vârsta este criteriul care stabilește dacă este nevoie sau nu de un anumit tip de jucării. Fiind prea mici, multitudinea de jucării nu își are rostul, fiind, momentan, în imposibilitatea de a se juca cu ele.

Jucăriile sunt create cu scopul de a stimula dezvoltarea optimă a copiilor și tocmai din acest motiv, trebuie să se încadreze în următoarele criterii:

  • Să fie versatile. Copiii se plictisesc repede și au nevoie întotdeauna de ceva nou, pentru a-i ține antrenați. Este nevoie de o serie de jucării pentru cei mici, care pot fi asamblate, reasamblate, desfăcute, cu componente care se combină cât mai diferit.
  • Să fie cât mai simple. Jucăriile complicate nu fac altceva decât să le piardă răbdarea celor mici. Chiar dacă dispun de o tehnologie de ultimă generație, acestea pot fi stricate ușor de cei mai năzdrăvani dintre cei mici, iar după ce se strică devin complet nefolositoare. Jucăriile trebuie alese în funcție de vârstă și priorități.
  • Să fie variate. Nu încerca să îi cumperi copilului același model de jucării doar pentru că îi plac, ci încearcă să variezi, să îi aduci în vedere și alte jucării pentru a-i dezvolta și mai mult imaginația.
  • Să semene cât mai mult cu realitatea. Încearcă să optezi pentru jucării care îl aduc cât mai aproape de viața reală. Să își descopere pasiunile și să îl ajute să afle utilitatea lucrurilor din jur. Spre exemplu, cumpără-i o bucătărie de jucărie împreună cu ustensile pentru gătit sau chiar un set de construit împreună cu mașini speciale pentru construcții.

 

Nu ar trebui să îi lipsească jucării care îi dezvoltă creativitatea, dar și abilitățile motorii precum echilibrul, dexteritatea, coordonarea, precizia, simțurile, gândirea strategică, logica, abilități de comunicare și negociere, etc. Așadar, ai în vedere ca în copilărie să aibă parte de:

  • Jucării de lego și puzzle din diferite materiale: lemn, carton, plastic;
  • Jucării de exterior: bicicletă, trotinetă, mingii, role;
  • Materiale de bază precum hârtie, vopseluri, culori, plastelină, lemn, lut;
  • Jocuri cu litere și cifre. Cea mai simplă modalitate de a-i învăța pe cei mici alfabetul, dar și simple adunări;
  • Instrumente muzicale. Nu poți știi niciodată cum își descoperă pasiunea pentru muzică, doar pentru că are jucăriile potrivite.

 

Data articol: 13/08/2018