Jucării educaționale pentru bebelușul tău: cum să îl ajuți să se dezvolte mai bine - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Jucării educaționale pentru bebelușul tău: cum să îl ajuți să se dezvolte mai bine

Sfatulparintilor » Preșcolari » Jucarii pentru copii » Jucării educaționale pentru bebelușul tău: cum să îl ajuți să se dezvolte mai bine
Jucării educaționale pentru bebelușul tău

Jocul este o modalitate de a distra și de a distrage atenția copiilor, nu? În unele părți, da, dar asta nu este tot. În timp ce se joacă, micuții trăiesc experiențe bogate, dobândesc noi cunoștințe și dezvoltă abilități motorii și cognitive. Pentru a favoriza și mai mult procesul de dezvoltare a copilului, este important să se motiveze bebelușii încă din primele luni cu folosirea jucăriilor educative.

În primele luni și ani, copiii descoperă lumea din jurul lor. Sunete, imagini, texturi, gusturi și mirosuri. Fiecare interacțiune cu mediul produce o învățare diferită. Din acest motiv, este esențial ca bebelușii să primească toată stimularea de care au nevoie pentru a avea o dezvoltare sănătoasă, iar aceasta include afecțiune, protecție, îngrijire de bază și, bineînțeles, joacă.

Arta de a juca este arta de a învăța și de a relaționa cu lumea. Și copiii fac asta, la început, ca o explorare a mediului. După ce au crescut puțin, pleacă într-un univers jucăuș, în care își creează propriile experiențe imaginare. Pe tot parcursul acestei călătorii de învățare, jucăriile educative sunt resurse foarte constructive și îi stimulează pe cei mici în toate domeniile și simțurile: vizual, tactil, auditiv, motric, psihic, social și afectiv.

LEGO Duplo

LEGO Duplo este seria de cuburi de construit pentru copii mici de la LEGO. Acestea deschid o lume plină de posibilități pentru cei mici. Există multe seturi cu tematici diferite din care cei mici pot învăța animalele, numerele sau culorile, dar își pot exersa dexteritatea și creativitatea. LEGO Duplo le dezvoltă copiilor reziliența și răbdarea. Îi ajută să se exprime prin joc de rol, să creeze povești și lumi noi, și, de asemenea, le crește încrederea în sine. În primi 3 ani de viață creierul celui mic se dezvoltă cel mai mult și poți opta pentru LEGO Duplo pentru a îl ajuta pe cel mic să se dezvolte mai repede prin joacă.

Covorașe colorate

Pe la 4 luni, când bebelușul începe să se răstoarne și să rămână pe burtă, covoarele colorate devin foarte utile. În același timp în care copilul întărește mușchii umerilor și gâtului, în poziția pe burtă, explorează mediul în care se află. În plus, micuțul îmbunătățește vederea și simțul tactil, în timp ce se joacă pe covor cu formele și figurile sale colorate. Există și covorașe colorate care se pot umple cu apă și au diverse elemente cu care cei mici se pot juca.

Jucării zornăitoare

De îndată ce bebelușii încep să ridice obiecte, jucăriile zornăitoare sunt ideale, deoarece stimulează auzul și oferă primele semne de autonomie. Copilul începe să asimileze că mișcarea pe care o face cu jucăria precede sunetul. Pentru această fază sunt indicate animalele din pânză sau din cauciuc maleabil și alte jucării colorate pe care bebelușul le poate manipula, scutura și mușca. Printre acestea, jucăriile dentare ajută în continuare la ameliorarea disconfortului care precede prima dentiție.

Instrumente muzicale

Pianine, tamburine, maracas și orice alt intrument muzical potrivit copiilor mici ajută la dezvoltarea funcțiilor motorii, al simțurilor tactil, vizual și auditiv. De asemenea, stimulează abilitățile cognitive precum atenția și percepția, pe lângă încurajarea muzicalității la copii. Este inclusiv dovedit științific că învățarea unui instrument muzical ajută creierul să se dezvolte.

Jucării motorii

Mingile, tricicletele, cărucioarele și toate celelalte jucării care pun copilul în mișcare sunt alegeri bune. Micuții trebuie să cheltuiască energie, pentru că au destulă, nu? Un alt punct pozitiv este că acest tip de jucării cere mai multă interacțiune cu alte persoane, ceea ce este bine pentru socializare.

Cărți muzicale

De la vârsta de 2 ani, copilul este deja capabil să recunoască culorile și este capabil să aibă primul contact cu literele și cifrele. În această etapă, cărțile muzicale sunt instrumente grozave de învățare, deoarece atrag atenția celor mici prin pozele și cântecele lor colorate, încurajând în același timp lectura și imaginația. Cărțile muzicale pot fi cu litere, cifre, animale sau obiecte și îl ajută pe cel mic să cunoască lumea și, desigur, să învețe cuvinte noi.

Data articol: 15/04/2022