Cum alegi cele mai potrivite jucarii pentru bebelusi? Reguli si sfaturi utile (P) - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum alegi cele mai potrivite jucarii pentru bebelusi? Reguli si sfaturi utile (P)

Sfatulparintilor » Preșcolari » Jucarii pentru copii » Cum alegi cele mai potrivite jucarii pentru bebelusi? Reguli si sfaturi utile (P)
cele mai potrivite jucarii pentru bebelusi

Una dintre cele mai mari provocari pentru proaspetii parinti tine de alegerea celor mai potrivite jucarii pentru cel mic, mai ales in primii ani de viata ai micutului. Chiar daca in aceasta perioada, bebelusul este suficient de curios de tot ceea ce il inconjoara, nu este inca pregatit pentru a putea atinge si folosi in siguranta orice obiect din casa sau orice jucarie primita cadou.

Din cauza formelor sau a materialelor folosite pentru confectionarea unor jucarii, parintii investesc din ce in ce mai mult timp in selectarea celor mai potrivite obiecte, care sa nu dauneze cresterii sau dezvoltarii copiilor. Afla, din articolul de mai jos, cum alegi cele mai bune jucarii pentru bebelusi si de ce reguli trebuie sa tii cont, in achizitionarea lor.

Jucariile cu magneti – la ce trebuie sa fii atent

Atunci cand esti in cautarea unor jucarii bebelusi, vrei ca acestea sa fie sigure pentru cei mici. In alegerea jucariilor cu magneti, extrem de populare pentru bebelusii care sunt fascinati de modul in care acestia sunt atrasi de fier, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte:

  • Contactul pielii celui mic cu magnetii sau rontairea bucatilor de magnet pot deveni foarte periculoase pentru sanatatea lui.
  • Atunci cand vrei sa cumperi jucarii cu magneti pentru copii, trebuie sa verifici daca acestea au partea magnetica acoperita de alte materiale, sigure pentru sanatate, astfel incat cei mici sa nu poata intra in contact direct cu vreo solutie daunatoare.
  • Tototdata, atunci cand copilul are doar cateva luni, evita achizitionarea jucariilor cu magnet, intrucat poate exista cazul in care acesta sa le ingereze sau sa se inece.

Cand copiii mai cresc, poti opta pentru jucarii cu magneti de tip tablita, unde acestia pot desena in voie sau pentru seturi cu animale, sub forma de magneti, cu ajutorul carora cei mici pot invata numele celor mai cunoscute animale domestice.

Jucariile care emit sunete – cum eviti pericolul?

La fel de populare pentru bebelusi sunt si jucariile care emit diverse sunete. Desi sunt distractive si interactive pentru copii, multe dintre aceste jucarii sunt mult prea zgomotoase, avand un nivel al sonorului mai mare decat ar trebui. Alegerea unor jucarii nepotrivite care emit sunete pot pune in pericol auzul fragil al bebelusilor, de aceea este necesar sa optezi doar pentru produse sigure. Din nefericire, jucariile cu sunete existente pe piata depasesc limita de 50 de decibeli, considerata sigura pentru auzul celor mici, dovedindu-se a fi un pericol chiar si pentru dezvoltarea vorbirii de mai tarziu. Pentru a-l tine pe cel mic in siguranta, obisnuieste-l cu jucarii mai putin zgomotoase, verificand tot timpul eticheta produselor pe care le cumperi pentru el.

Jucariile la mana a doua – cateva reguli importante

Atunci cand ai un bebelus, primesti numeroase jucarii de la prietene care au copii mai mari sau le cumperi produse la mana a doua. In acest caz, nu mai poti verifica eticheta sau ambalajul jucariilor, de aceea trebuie sa aplici niste criterii de selectare mult mai stricte ale acestora. De aceea, nu trebuie sa te sfiesti sa intrebi persoanele de la care iei jucariile detalii referitoare la materialul din care sunt confectionate, verificand atent si starea produselor. Daca nu cunosti materialele din care sunt facute jucariile sau nu esti convins de calitatea lor, evita sa le cumperi pentru cei mici, intrucat vor avea tendinta sa le bage in gura sau sa le mestece, fiind expusi la riscul de a ingera substante toxice. In plus, trebuie sa te asiguri ca jucariile sunt intregi, fara sa fie sparte sau cu bucati lipsa, deoarece sunt la fel de periculoase pentru sanatatea celui mic. O alta modalitate de a-i proteja pe copii tine de evitarea jucariilor de dimensiuni mici sau cu multe componente, cel putin pana la varsta de 5 ani, atunci cand cei mici invata sa se joace mai atent, fara sa fie expusi la riscuri majore.

Copiii trebuie sa beneficieze de jucarii utile, care sa le stimuleze creativitatea si inteligenta, astfel incat sa se dezvolte armonios. Pentru a alege cele mai potrivite jucarii pentru ei, trebuie sa tii cont de reguli clare, indeosebi in ceea ce priveste jucariile cu magnet sau cele care emit diverse sunete. Este necesar ca jucariile sa fie sigur de folosit, iar copiii trebuie sa se afle intotdeauna sub stricta supraveghere, pentru a evita aparitia incidentelor neplacute.

Data articol: 31/05/2019