Te-ai saturat sa mai tipi la copilul tau? 6 sfaturi sa renunti la acest obicei
Ce sa faci ca sa nu mai tipi
Daca te afli in aceasta situatie nu-ti inchipui ca vei reusi sa te opresti din tipat cat ai bate din palme. E nevoie de ceva timp ca sa inveti sa te schimbi si sa comunici eficient. Atunci cand incepi sa tipi, aminteste-ti ca te poti opri in orice clipa. Indiferent despre ce este vorba in disputa, te opresti, iei o pauza de zece minute, respiri adanc si poti chiar parasi locul respectiv. “Nu trebuie sa participi la orice cearta esti invitat”, spune Janet Lehman.
- Paraseste locul faptei: indepartarea de “fierbinteala” disputei ajuta atat parintii, cat si copiii. Dupa ce lucrurile se linistesc poti discuta cu calm despre comportamentul copiilor si poti seta consecintele.
- Asteapta 10 minute sau 24 de ore: unele lucruri nu sunt chiar atat de urgente, mai ales ca, de mule ori, tipam in situatii de o insemnatate chiar minora. Par urgente pentru ca scot la suprafata frustrari acumulate in timp.
- “Decupleaza-te”: o metoda simpla este sa numeri pana la 10. Sau poti sa iesi din camera, sau sa faci orice altceva astfel incat sa te “decuplezi” de situatia tensionata care te forteaza sa tipi. Cu exceptia situatiei in care copilul iti fuge din mana intr-o strada superaglomerata.
- Da-ti timp: dupa ce vii de la serviciu, acorda-ti un moment de ragaz. O mica pauza in care sa-ti aduni gandurile, sa faci un dus, poate, orice alta activitate care te deconecteaza de problemele de la serviciu. Apoi poti veni in camera sa vorbesti cu copiii. S-ar putea ca cei mici sa nu-ti acorde cele minimum 10 minute, insa cu timpul se vor obisnui, daca te tii de program.
- Gaseste-ti punctele slabe si pregateste-te mental: daca stii ce anume te face sa-ti pierzi cumpatul, in drum spre casa iti poti construi scenarii despre cum sa reactionezi “in caz ca…”. “Daca face x, NU voi tipa, imi voi pastra cumpatul si ma voi ocupa de comportamentul lui”.
- Cere ajutorul: in cazul in care nu reusesti sa faci fata de unul singur acestor probleme, si nu reusesti sa te controlezi, cere ajutor. Vorbeste cu partenerul de viata, cu prieteni, cu rude. Nu trebuie sa te simti rusinat. Nu esti nici primul, nici ultimul parinte care se confrunta cu astfel de situatii. Daca nici aceste lucruri nu-ti fac bine, atunci cere ajutor specializat.
Nu e usor sa fii parinte, mai ales in vremurile stresante pe care le traim. In plus tipatul este pe “pilot automat”. Este singurul raspuns pe care il avem la indemana, mai ales ca l-am invatat foarte bine de la parintii nostri. Au facut si ei tot ce au putut si cum s-au priceput, iar acum este timpul sa facem si noi la fel si sa invatam si alte instrumente cu care putem lucra in modelarea comportamentului copiilor nostri.
Foto Pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta