Socializarea copilului în al doilea an de viață - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Socializarea copilului în al doilea an de viață

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Socializarea copilului în al doilea an de viață
Socializarea copilului

Prin natura lor, în al doilea an de viață, copiii pot fi mai preocupați de propriile nevoi și chiar pot acționa într-un fel pe care ceilalți îl pot interpreta ca fiind egoist.  Adesea refuză să împartă orice obiect care îi interesează și nu interacționează cu ușurință cu alți copii, chiar și atunci când se joacă unul lângă altul, cu excepția situației în care dorește un obiect pe care îl are copilul care se află în vecinătatea lui. Pot exista momente în care comportamentul copilului tău te poate îngrijora sau supăra, dar dacă dai suficientă atenție, vei observa că aproape toți ceilalți copii de vârstă apropiată probabil se comportă la fel.

În preajma vârstei de doi ani, copiii percep lumea aproape exclusiv din prisma propriilor dorințe și nevoi. Deoarece încă nu pot înțelege cum s-ar putea simți alții în aceeași situație, ei presupun că toată lumea gândește și simte exact așa cum o fac ei. În momentele în care își dau seama că nu sunt în concordanță cu ceilalți cu care interacționează, este posibil să nu se poată controla. Din aceste motive, este inutil să încerci să modelezi comportamentul copilului  încercâd să îl faci să înțeleagă ce simte altă persoană. Aceste explicații sau argumente sunt potrivite când copilul tău este mai mare și va fi capabil să înțeleagă cu adevărat cum gândesc și simt alții, putând face diferența dintre el și ceilalți rațional.

Deoarece comportamentul copilului tău de doi ani pare egocentrist, s-ar putea să-ți faci griji că el este răsfățat sau scăpat de sub control. În majoritatea cazurilor, temerile sunt nefondate și el va trece prin această fază cu timpul, fără probleme, dacă știi despre ce este vorba, în calitate de părinte. De aceea este necesară socilizarea și cel mai bun mod de a face acest lucru este prin scoaterea copilului în spațiile de joacă, acolo unde cel mic se întâlnește cu alții copii de vârsta lui și poate interacționa în felul lui. Pentru că este perioada în care mersul se stabilizează, nu trebuie să renunți la plimbare sau să duci copilul în brațe sau cărucior, dacă te temi că s-ar putea răni. Folosește un ham bebe adaptat micuțului, care îi va da libertate de mișcare și îl va ține în siguranță.

În mod ironic, în ciuda faptului că piticul este  interesat în mare parte de el însuși, va petrece mult din timpul de joacă imitând gesturile și activitățile altora, fiind jocul preferat la această vârstă. Așa că, deseori îl vei auzi folosind exact aceleași cuvinte sau ton al vocii tale.  Aceste activități făcute în joacă îl ajută treptat să învețe să se pună îl locul altuia și servesc drept repetiții valoroase pentru viitoarele întâlniri sociale. Este vorba de socializarea primară, care se întâmplă în interiorul familiei, alături de părinți, eventualii frați și bunici sau alte rude apropiat,e cu care interacționează. De aceea,e bine să apreciezi importanța de a fi model pentru copilul tău, deoarece copiii au tendința să facă adesea așa cum facem noi, nu așa cum spunem.

Cel mai bun mod pentru copilul tău de doi ani de a învăța cum să se comporte în preajma altor persoane este să i se ofere o mulțime de ocazii de învățare. Nu te speria de eventualelei comportamente relativ antisociale și scoate copilul din casă, chiar dacă nu merge foarte bine, folosind un ham bebe. La început e indicat să interacționeze într-un grup restrâns, de doi sau trei copii, pentru că este mai ușor să le monitorizezi îndeaproape activitățile pentru a te asigura că nimeni nu este rănit.  Cu timpul copilul trebuie lăsat să se ghideze singur cât mai mult posibil, de exemplu, chiar dacă îl ajuți cu un ham bebe, nu interveni în jocul lui, decât dacă este o situație ce implică risc. Ei trebuie să învețe cum să se joace unul cu celălalt și te poți servi de avantajul de a utiliza un ham bebe pentru a-l feri de pericole, dar asta nu înseamnă să îi direcționezi interacțiunile cu celelalte persoane.

Data articol: 16/03/2022