Shop
Ultimele 100 de articole

Sfaturile psihologilor: Ce faci cand ai un copil agresiv?

08 iulie 2019, , Vizualizări:
copil agresiv - sfatulparintilor.ro - pixabay-com - child-1548229_1920

Agresivitatea la copii este un model de viata invatat. Copiii invata comportamentele agresive in momentul in care cele doua modele – mama si tatal – manifesta un comportament agresiv unul fata de celalalt sau fata de copil, sau fata de alte persoane.

 

 

Lipsa de comunicare poate duce la agresivitate la copii

Lipsa de comunicare cu copilul, nesupravegherea acestuia (copilul este lasat singur in fata televizorului sau a calculatorului) nu fac decat sa dezvolte copilului comportamentele reactive.

 

Agresivitatea se interpreteaza ca reactivitate: copilul are unele comportamente reactive la alte situatii din viata de zi cu zi.

De foarte multe ori urmarirea unor desene animate, in care personajele sunt agresive unele cu celelalte sau interactiunea cu unele jocuri pe internet nu sunt cele mai bune activitati pentru un copil. Parintele are responsabilitatea de a-i explica copilului de ce personajele sunt agresive unele cu celalate.

 

 

Este important ca un copil sa se simta in siguranta si iubit in familia sa.

La fel de important este ca familia sa ii acorde atentie si investigheze cauzele agresivitatii lui.

 

Un copil se manifesta agresiv fie pentu ca asa a vazut in familie, fie vrea sa transmita un mesaj. Transmiterea mesajului se face la un nivel inconstient emotional.

In momentul in care un copil imita comportamentul agresiv al unui personaj din desene animate, responsabilitatea parintelui este sa il intrebe de ce face lucrul respectiv si sa ii explice ca nu este un comportament bun.

 

 

Copilul mai poate avea comportamente reactive in urma unor traume, a unor abuzuri.

 

In cazul acesta, agresivitatea se poate rasfrange asupra propriei pesoane sau a celorlalti. Este modalitatea lui de a transmite un mesaj. Este responsabilitatea parintelui de a investiga cum a debutat acel comportamnet agresiv, daca sunt anumite situatii specifice cand se manifesta, daca agresivitatea se manifesta asupra lui sau celorlalti.

 

 

Tipuri de agresivitate la copii

Agresivitatea este manifesta sau latenta.

Agresivitatea manifesta se desfasoara direct fata de propria persoana sau fata de ceilalti, facand crize de furie, se loveste singur sau ii loveste pe ceilalti.

Agresivitatea latenta este cand copilul isi manifesta furia prin desene (deseneaza scene agresive), prin preferinta unor jocuri pe calculator agresive sau prefera sa se uite la filme agresive.

Parintele este responsabil pentru dezvoltarea emotionala a copilului sau. Cu cat mediul in care se dezvolta este mai stabil si copilul se simte in siguranta si iubit, cu atat se simte mai protejat. Cu cat este invatat ce este bine si ce nu este bine, cu cat invata sa comunice asertiv cu ceilati, cu atat copilul se dezvolta armonios si intelege mult mai mult despre lumea in care traieste.

 

Psiholog Anca Boalca

Cuvinte cheie: , , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.
minimax