Sfaturi pentru parinti de Craciun: Idei practice cum pregatesti copiii pentru musafiri si pentru calatoriile de Sarbatori
Sarbatorile de Craciun sunt poate cel mai frumos moment al anului. In ciuda stresului si agitatiei, este momentul in care fiecare incearca sa fie mai bun, sa-si viziteze rudele si prietenii, sa ofere cadouri specifice de Craciun celor dragi. Toate bune si frumoase pana cand copii obosesc, devin nervosi si agitati. Si atunci vine intrebarea: cum pregatesti copiii pentru aceste zile speciale si foarte incarcate de agitatie, cum ii faci sa faca fata orelor lungi pline cu musafiri sau pentru vizitele de Craciun pe care voi le faceti in deplasare la rude sau prieteni ori calatorind?
Sfaturi pentru parinti cand aveti musafiri de Craciun
Un copil are nevoie de rutina. In rutina vietii de zi cu zi el se simte in siguranta si nu prea ii place cand “planurile” ii sunt date peste cap. Asa ca cel mai bine este sa ii povestiti din timp ce urmeaza sa se intample: ca vine Craciunul, ca urmeaza sa vina in vizita prieteni, rude, cunostinte, ca X sau Y urmeaza sa vina cu un copil mai mic sau mai mare (in functie de context) si ca el trebuie sa se comporte in X fel sau in Y fel.
Iata cateva aspecte de care trebuie sa tineti seama:
– Daca cel mic are cateva jucarii preferate (pe care stiti sigur ca nu vrea sa le imparta cu nimeni), ar fi bine sa-i explicati ca le veti lua de la locul lor si le veti pune intr-un loc sigur, astfel incat sa va asigurati ca nu va porni un scandal monstru intre copii pe jucarii.
– Implicati copiii in pregatiri. Se vor simti abandonati daca si mami si tati isi vor vedea fiecare de gatit, batut covoare, sters praful , decoratul bradului, iar ei vor sta intr-un coltisor asteptand ca cineva sa-i bage in seama. Sau, mai rau, vor face dezordine la loc, doar-doar vor primi atentia cuvenita. Ca sa preintampinati aceste evenimente este indicat sa-i luati langa voi, sa-i dati o carpa si sa-l puneti sa stearga praful, sau sa-si stranga jucariile, sau sa va ajute la pregatirea cozonacilor. Pe langa faptul ca vor petrece mai mult timp alaturi de voi, le va creste si increderea de sine pentru ca se simt importanti: doar au contribuit la pregatirea casei pentru sarbatori.
– Luati in calcul si neprevazutul. Cand ai o casa plina de musafiri, eventual si cu alti copii mici, lucrurile pot scapa de sub control. Cel mai des se dau peste cap programul meselor si al somnului. Tocmai de aceea trebuie sa aveti tot timpul pregatite niste gustari potrivite pentru cei mici, in caz ca friptura n-a fost gata la timp. Nu uitati nici de o camera unde piticii sa se poata odihni.
– Oricat de multe reguli i-am invata noi pe copii, la un moment dat tot trebuie sa faca ei vreo pozna. Iar corectarea comportamentului trebuie sa se faca imediat. Atentie! Luati copilul din camera respectiva si-l certati “in particular”. De multe ori copiii exagereaza tocmai pentru ca, fiind multa lume (eventual si multi alti copii), ei vor sa atraga atentia asupra lor. Deci, daca ii certati in public i-ati satisfacut dorinta: toti ochii si urechile sunt atintite catre ei. Dati-i un avertisment si fiti foarte fermi in ceea ce priveste consecintele in cazul in care fapta se repeta. De asemenea, asigurati-va ca a inteles ce are de facut si ce se va intampla daca nu le-a inteles (faceti-l pe el sa spuna). Totusi trebuie sa le acordati tuturor copiilor din casa putin timp. De exemplu, sa iesiti putin cu ei in parc sau sa jucati un joc in care toata lumea prezenta (sau macar o parte) sa fie implicata. Atat timp cat si lor li se acorda putina atentie, situatia va fi mai linistita.
Sfaturi pentru parinti pentru plecarea cu copiii in calatorie de Craciun
Daca pentru parintii cu copii mai mari aceasta problema s-a rezolvat, pentru cei cu princhindei este un adevarat chin. Lasand la o parte bagajul enorm pe care trebuie sa-l care (de la scutece, biberoane si lapte praf, la jucarii si alte obiecte de distractie), parintii mai au un stres: cum se vor comporta copiii pe parcursul calatoriei. Iar stresul este cu atat mai mare cu cat copiii nu sunt obisnuiti cu plecatul “in delegatie”.
Principalul lucru pe care trebuie sa-l fac parinti este sa STEA CALMI. Daca ii arata copilului ca sunt agitati, emotionati s-a dus cu poezia: copilul va fi un ghemotoc plin de nervi.
Al doilea lucru pe care il au parintii de facut este sa discute cu copilul (chiar daca e mic) despre calatorie, pe care, neaparat, trebuie s-o prezinte in termeni frumosi: Vom merge cu trenul/masina/autocarul/avionul si vom putea vedea… (si dati exemple de toate lucrurile care va vin in minte: animale, casute, oameni etc.). Daca mergeti cu avionul ii explicati tot ce urmeaza sa faceti. Chiar daca sunt mici si par ca nu inteleg, copiii stiu tot, iar daca va simt stapani pe sine, vor fi si ei linistiti.
Cititi-le povesti despre calatorii, despre plecatul in vizite, despre casa bunicilor. Aratati-le imagini cu avionul, cu trenul, cu autocarul etc., astfel incat cei mici sa stie (mai ales daca n-au mers niciodata pana acum cu vreunul dintre aceste mijloace de transport) ce inseamna fiecare.
Daca aveti copii de scoala care n-au mai mers pana acum cu trenul/avionul puteti sa le daruiti un jurnal in care sa-si scrie impresiile de calatorie. Daca plecati intr-o tara straina il puteti lasa sa citeasca pe internet informatii despre respectiva tara, despre locurile pe care urmeaza sa le vizitati etc. In acest fel ii veti starni curiozitatea si nu va mai fi atent la emotiile calatoriei.
Citeste si alte sfaturi si informatii utile de la Sfatulparintilor.ro:
Afla ce spun stelele: Horoscopul saptamanii 19-25 decembrie 2011
Alimentatie sanatoasa: 3 sfaturi cum sa reduci excesul de sare si zahar
Reteta de sarbatori: Cozonac impletit cu 3 umpluturi
Retete sanatoase: Bors cu carne de pui si taitei de casa
Uiti zile de nastere? 10 sfaturi pentru a-ti aminti zilele de nastere si ocaziile speciale
Caz umanitar: Mariuca are nevoie de viata. Cu 2 euro la 848 tu o poti ajuta.
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate