Eforturile parintilor de a-si ajuta copiii sa cunoasca fericirea autentica sunt perturbate si de mesajele comunicate de cultura populara, anume ca fericirea poate fi gasita in bogatie, celebritate, putere si atractivitate fizica. Asadar, daca vrei sa-ti faci copilul fericit, trebuie sa stii ca acesti patru pasi sunt foarte importanti!
1. Echilibrul
Cei mai nefericiti copii sunt cei ce au vieti dezechilibrate. Ei isi petrec mult timp concentrati pe o singura activitate, iar respectul lor de sine depinde de cum performeaza in acea activitate specifica. Problema cu a fi complet orientat intr-o singura directie este aceea ca nu intotdeauna lucrurile merg bine, se poate intampla sa ai esecuri, e perfect uman, dar ei se simt plictisiti sau frustrati. Daca acea unica activitate este principala care ii face pe copii sa aiba o parere buna despre ei insisi, inseamna ca exista riscul starii de nefericire la orizont.
Cultura populara comerciala isi doreste ca ai nostri copii sa fie dezechilibrati emotional.
Copiii vad staruri, vedete de sport, muzica in care se pompeaza mult marketing si vor sa devina ca ei. Pentru asta li se transmite ca trebuie sa isi sacrifice copilaria, sa participe de 5 ori pe saptamana la ore de dans sau zilnic la sala de antrenament. Sansa de a deveni dezechilibrat emotional este foarte mare.
Copiii echilibrati isi gasesc fericirea in mai multe activitati, de exemplu un sport, sau in implicarea in activitati comunitare, spirituale, sau in citit. Si acesti copii vor avea experiente in care lucrurile nu merg asa de bine, dar datorita imaginii lor de sine care nu depinde de o singura activitate, ei pot sa isi mentina starea de bine si de echilibru.
2. Sa fie o fiinta umana
Cultura populara comerciala nu doreste sa formeze fiinte umane, ci fiinte consumatoare al caror scop principal in viata este sa cheltuiasca si sa devoreze. Oamenii consumatori cumpara, cumpara si cumpara din credinta gresita ca astfel vor obtine starea de fericire. Putem observa cu totii tinerii consumatori in malluri, cumparand haine si incaltaminte pe care pur si simplu trebuie sa le aiba!
Copiii fericiti sunt fiinte umane, nu fiinte consumatoare. A fi fiinta umana implica a gasi fericire nu in lucruri, ci in experiente, in relatii interumane si in activitati care ofera un sens, o satisfactie si bucurie. Job-ul parintilor este sa formeze copii care sunt fericiti datorita a ceea ce SUNT, nu a ceea ce AU.
Te mai poate interesa: Cum sa-ti faci copilul fericit. 3 tactici pentru parinti
3. Relatiile
Una din cele mai solide descoperiri de specialitate in cercetarea fericirii este ca oamenii care au relatii solide cu alti oameni tind sa fie cei mai fericiti. Oportunitatea de a darui si primi iubire, prietenie si sustinere de la familie, prieteni, colegi de scoala sau alte persoane importante sunt esentiale pentru fericire. Feedbackul pozitiv de la altii, dragostea, respectul, incurajarea sunt surse solide de fericire. Relatiile sociale pot reduce stressul, sentimentul de insecuritate si genereaza emotii pozitive. Toate acestea duc la fericire.
4. Altruismul
Deseori cautam fericirea acolo unde ea nu se gaseste. Suntem preocupati sa cautam mult inauntrul nostru cu psihoterapie, meditatii si carti de dezvoltare personala ca sa ne depasim propriile obstacole ridicate in calea fericirii. Alti oameni isi cauta fericirea in afara lor prin tot felul de forme de consum, drog, alcool sau alte gratificatii. Insa fericirea autentica nu se gaseste pe niciunul din cele doua drumuri.
„Copiii vostri vor gasi fericirea in afara lor, invatand sa se daruiasca altora. Exista un izvor puternic de fericire in a pune nevoile altora inaintea celor proprii si a-i ajuta pe altii sa gaseasca fericirea. Cand daruiesti altora, descoperi un sens, o satisfactie si o bucurie care nu poate fi gasita in nicio alta sursa”’ afirma dr Jim Taylor, specialist international in psihologia copiilor si parenting.
Cu toate acestea, adaugam noi, altruismul dus la extrem poate dauna identitatii de sine a viitorului adult, prin faptul ca pierzi contactul cu propriile dorinte si nevoi.
Iar nevoia de a tine cont de tine insuti, de ce isi doreste sufletul si sinele propriu ca sa descopere, exploreze, evolueze, este o nevoie fundamentala, de baza, a oricarei fiinte umane.
Sa ii invatam, asadar, pe cei mici cum sa gaseasca echilibrul in toate, precum si propriul echilibru emotional. Daca vom reusi sa „predam” copiilor nostri macar cate un pic din fiecare aceste sapte tactici, vom putea spune ca le-am dat toate „uneltele” necesare pentru a fi fericiti, iar ei isi vor gasi singuri drumul catre propria lor fericire tot restul vietii.
Nu rata nici: Sunt cele mai importante 9 minute din viata oricarui copil pentru a fi fericit
Imagine de Lubov Lisitsa de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie