S-a descoperit mecanismul de formare a temperamentului copilului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

S-a descoperit mecanismul de formare a temperamentului copilului

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » S-a descoperit mecanismul de formare a temperamentului copilului
Copilul tau este activ si energic, sau, mai degraba, visator si plin de fantezie? Se inconjoara de prieteni, are o fire exploziva ori prefera un calm ironic? Felul in care ne manifestam in lume si in relatiile cu ceilalti este determinat de temperamentul nostru. Temperamentul este definit ca o dispozitie innascuta, care se manifesta de timpuriu si directioneaza dezvoltarea socio-emotionala a copilului. Temperamentul reprezinta dimensiunea energetica a personalitatii noastre, fiind responsabil de modul in care reactionam in diferite situatii. Recent, cercetarile din neurostiinte au evidentiat care sunt mecanismele ce stau la baza formarii temperamentului.
In mod clasic, se vorbeste despre patru tipuri de temperament: sanguin, coleric, flegmatic si melancolic. Copiii care au temperament sanguin sunt expansivi, energici si dornici sa inchege mereu relatii si sa fie inconjurati de prieteni. Cei care au temperament coleric sunt impulsivi si usor de provocat, competitivi si razboinici.
Melancolicii sunt mai introvertiti, inclinati catre visare si reflexivitate. Flegmaticii isi ies greu din fire, au un autocontrol mai mare, sunt prudenti si chibzuiti. In realitate, nu exista trasaturi temperamentale pure, fiecare persoana având un amestec de tendinte; vechiul model este considerat depasit si are o valoare oarecum literara. Astazi se vorbeste, mai degraba, de mai multe tipuri temperamentale, care se desfasoara pe un continuum intre personalitatea extravertita (deschisa, sociabila, comunicativa, optimista, dornica de relatii) si cea introvertita (persoane inchise, greu de patruns, mai putin comunicative si adaptabile, inclinate spre reverie si contemplare).
Exista si alte clasificari ale tipurilor temperamentale, dar cele doua orientari, activ si relational, versus meditativ si retinut sunt general valabile.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

 

Data articol: 21/12/2018