Relatia mama-fiica: 8 tipare toxice - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Relatia mama-fiica: 8 tipare toxice

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Relatia mama-fiica: 8 tipare toxice
Prima menstruatie la fete - mama fiica - adolescenti - menstruatie - sfatulparintilor.ro - pixabay_com
Credit foto: Pixabay.com

Relatia mama-fiica este una din cele mai frumoase si dificile relatii care exista. Iar atunci cand mamele nu sunt disponibile emotional, acest lucru are un impact profund in vietile fiicelor.

Studiile arata ca fiicele mamelor care nu s-au acordat la nevoile lor si nu le-au aratat iubire resimt efectele acestui comportament in moduri similare.

Lipsa caldurii materne si a validarii le diminueaza sentimentul sanatos al sinelui, le face sa le lipseasca increderea si lipsa de conexiune emotionala si le slefuieste in moduri vazute si, mai ales, nevazute.

Ce le lipseste acestor fete care nu au primit ce au avut nevoie in relatia mama-fiica? O voi cita pe Judith Viorst, care descrie perfect  ceea ce o mama acordata comunica fiicei sale prin privire, gesturi si cuvinte:

“’Esti ceea ce esti. Esti ceea ce simti. Iti este permis sa crezi in propria ta realitate. Este in regula sa iti manifesti Sinele care incepe acum sa se formeze.”

Fiica neiubita in relatia mama-fiica aude insa ceva foarte diferit si isi ia din ceea ce aude o lectie despre viata cu totul diferita. In acelasi fel in care fiica unei mame acordate creste fiind reflectata de conexiunea cu mama, fiica neiubita este diminuata de acea conexiune.

Cu toate astea, in ciuda experientei dureroase care pare sa fie la fel, tiparul conexiunii – modul in care mama interactioneaza cu fiica ei – variaza semnificativ de la un caz la altul.

Aceste comportamente diferite in relatia mama-fiica afecteaza fiicele in diferite moduri.

Am adunat mai jos o lista cu diferite tipare manifestate in relatia mama-fiica, luate din experienta mea si a multor fiice cu care am vorbit de-a lungul anilor.

Diferentierea acestor tipare poate ajuta fiicele sa recunoasca, sa inteleaga si sa inceapa sa managerieze aceste interactiuni problematice si dureroase. Aceste tipare nu sunt exclusive, ci se pot combina in diferite moduri.

1. Desconsiderarea

“Mama ma ignora,” spune Gwen, 47 ani. “ Daca faceam ceva care credeam ca o s-o faca mandra, desconsidera acel lucru sau il desfiinta intr-un fel sau altul. Si am crezut-o o perioada lunga de timp.”

Fiicele crescute de mamele care desconsidera se indoiesc de validitatea propriilor nevoi emotionale. Se simt nedemne de atentie si experimenteaza indoiala profunda si  dorinta de agatare emotionala, in timp ce simt un dor profund de iubire si validare in relatia mama-fiica. Iata o fiica care descrie acest tipar:

“Mama nu ma asculta si nici nu ma auzea. Ma intreba daca mi-e foame si daca raspundeam ca nu mi-e foame, punea mancarea in fata mea, ca si cum nu zisesem nimic. Ma intreba ce as vrea sa fac in weekend si in timpul verii, imi ignora raspunsurile si apoi facea planuri in locul meu. Ce haine voiam? Acelasi lucru. Dar asta nu era partea cea mai dureroasa: nu ma intreba niciodata cum ma simteam sau ce gandeam. Era foarte clar ca eram irelevanta pentru ea.”

Comportamentul desconsiderant, raportat de fiicele, poate deveni combativ daca mama transforma desconsiderarea in respingere. Fiinta umana este proiectata sa aiba nevoie de proximitate cu mama si aici este de fapt intreaga problema: nevoia fiicelor pentru atentia si dragostea mamei nu este diminuata de atitudinea mamei.

De fapt, din propria mea experienta, stiu ca dorinta poate fi amplificata, ceea ce duce la un pattern activ de cerere continua in relatia mama-fiica: De ce nu-ti pasa de mine, mama? De ce ma ignori? sau la cautarea permanenta a unui plan de a salva situatia: Voi lua numai zece la scoala si voi castiga premii, pentru ca mama sa ma iubeasca.

2. Controlul

In multe feluri, aceasta este o alta forma de interactiune desconsideranta desi se prezinta foarte diferit; legatura cheie este ca mama controlatoare nu-si recunoaste fiica mai mult decat o face mama care o desconsidera.

Aceste mame isi micromanageriaza fiicele, refuza activ sa recunoasca validitatea cuvintelor si a alegerilor lor si creeaza un simt de insecuritate si de lipsa de ajutor in copilul lor.

Mare parte din aceste comportamente sunt facute sub acoperirea ”spre binele copilului”; mesajul este ca fiica este inadecvata, nu se poate avea incredere in exersarea unei judecati bune din partea ei pentru ca ea ar esua fara ghidarea mamei sale.

3. Indisponibilitatea

Mamele indisponibile emotional, cele care se retrag la abordarea fiicelor sau care retrag dragostea de la un copil in timp ce i-o garanteaza altui copil, cauzeaza un alt tip de rana. Toti copiii sunt cablati sa se bazeze pe mamele lor.

“Mama nu era rea, imi scrie o fiica, dar era deconectata emotional de la mine si inca este.”

Citeste continuarea pe DAMAIDEPARTE.RO.

foto: Pixabay.com

Data articol: 05/05/2016