Psiholog Monica Bolocan: Copilul tau incepe gradinita la toamna? Afla cum il poti pregati pentru o integrare mai usoara - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Monica Bolocan: Copilul tau incepe gradinita la toamna? Afla cum il poti pregati pentru o integrare mai usoara

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Psiholog Monica Bolocan: Copilul tau incepe gradinita la toamna? Afla cum il poti pregati pentru o integrare mai usoara
gradinita copii - sfatulparintilor.ro - pixabay_com
Credit foto: Imagine de joduma de la Pixabay

Inceperea gradinitei este un moment important in viata copilului tau, fiind unul dintre primele examene ale vietii. Spun aceasta intrucat, de foarte multe ori, abia dupa integrarea in colectivitate devin vizibile nu numai deficientele in educatia copilului, dar mai ales intarzierile in dezvoltarea lui. Relationarea cu alti copii si, mai ales, respectarea regulilor de grup sunt o adevarata provocare pentru copiii care nu au apucat sa isi dezvolte corespunzator competentele necesare. Nu putini sunt si aceia care accepta greu separarea de mama, chiar si pentru perioade scurte, si traiesc momentul despartirii de dimineata ca pe o drama.

 

 

Care sunt avantajele integrarii in gradinita?

In general, Gradinita aduce o schimbare in bine a copilului, vizibila in scurt timp pentru intreaga familie. Micutul devine mai comunicativ, dezvoltandu-si vocabularul. Isi imbunatateste capacitatea de concentrare a atentiei, invata sa relationeze adecvat cu alti copii, sa se conformeze normelor vietii de grup si sa respecte instructiunile din ce in ce mai complexe ale unui adult. In plus, achizitioneaza intr-un mod organizat si sistematic conceptele de baza (ex: forme, culori, marimi etc), functiile principale ale gandirii (comparatii si diferente, categorizari, analogii etc) si incepe sa isi exerseze abilitatile pregrafice, de desenat, care stau la baza competentelor de scris-citit de mai tarziu. Nu in ultimul rand, copilul incepe sa devina independent: se imbraca si dezbraca singur, se incalta, mananca fara ajutor, merge la toaleta si se spala pe manute etc. Acesta este un capitol important la care multi copii sunt deficitari, urmare a stilului parental hiperprotectiv din primii 2 – 3 ani de viata. Acesti copii prezinta riscul de a se adapta mai greu momentului inceperii gradinitei, fiind pusi dintr-o data in situatia de a face singuri o multime de lucruri cu care nu au fost obisnuiti.

 

Va asteptam pe Sfatgradinite.ro. Copiii merita tot ce e mai bun!

 

Iata cum iti poti pregati copilul pentru inceperea gradinitei:

  1. Obisnuieste-l, treptat, sa se separe de persoanele de care este foarte atasat si langa care a stat aproape in permanenta (in special de mama). De obicei copiii cu temperament inhibat sau introvertit, care sunt in general mai retinuti si precauti, au tendinta de a manifesta semnele unei anxietati de separare odata cu inceperea gradinitei. Ei au nevoie de timp pentru a se obisnui cu o situatie noua, si sunt adesea coplesiti de expunerea la stimulare senzoriala complexa (zgomot, lumina puternica, agitatie, multe persoane si lucruri noi etc), avand tendinta de a se retrage in astfel de situatii si de a obosi mai usor. Daca ai un copil cu un astfel de profil, incepe prin a-l duce cate o ora pe zi la diverse cursuri si activitati pentru copii, unde sa stea fara tine. Daca si o ora este mult, lasa-l doar cat suporta el, fie si 10 minute, si creste treptat intervalul de separare. Important este sa nu renunti. Daca este posibil, du-l chiar la gradinita la care l-ai inscris, pentru a se obisnui cu mediul si persoanele de acolo. Ia in calcul varianta de program scurt din toamna. Pentru inceput, este mai bine putin decat deloc.
  2. Reorganizeaza rutina zilnica astfel incat copilul sa se obisnuiasca din timp cu programul de tip gradinita, mai exact: trezitul de dimineata la ora fixa, orele de masa si de somn, activitati de invatare in care sa stea pe scaunel alternate cu activitati de miscare.

 

  1. Responsabilizeaza copilul pentru a invata sa aiba singur grija de el: imbracat si dezbracat, folosirea tacamurilor la masa, spalat, folosirea toaletei etc. Daca micutul nu a renuntat inca la scutec, ai o vara la dispozitie pentru a-l ajuta.

 

  1. Daca nu stai bine la capitolul disciplina, este momentul sa faci putina ordine. Stabileste reguli clare de comportament, cu recompense si penalizari, si fii consecvent in a le aplica. Altfel, copilul va face cu greu fata regulilor de comportament de la gradinta si va fi frustrat, neintelegand de ce, dintr-o data, nu mai poate face numai ce vrea el.

 

  1. Asigura-te ca micutul detine un set minim de cunostinte de baza legate de cunoasterea si intelegerea mediului in care traieste, mai exact: forme, culori, directii si pozitionari relative (dreapta, stanga, sus, jos, langa, dedesubt, in spate, deasupra etc), dimensiuni, concepte si categorii principale (animale, insecte, elemente ale naturii, anotimpuri, litere, cifre, obiecte si instrumente uzuale, meserii, activitati, etc). Este adevarat ca va invata si la Gradinita toate acestea, insa ii va fi mult mai usor daca este familiarizat cu ele de acasa, si va avea mai multa incredere in el.

 

  1. Citeste-i povesti sau poezii scurte (cateva randuri), cu poze multe si cere-i sa ti le povesteasca urmarind imaginile. Ajuta-l sa coloreze respectand conturul, si sa copieze forme simple dupa tine sau dupa model. Invata-l sa modeleze forme simple din plastilina, sa completeze puzzle-uri simple sau sa construiasca diverse obiecte din piese mici. Pune-i muzica si danseaza cu el pe ritm, cerandu-i sa te imite.

 

Daca in ciuda eforturilor tale copilul are dificultati in a se adapta unui program si a face aceste activitati, este posibil sa fie vorba despre o intarziere in dezvoltare pe una sau mai multe din cele 6 arii importante: autonomie personala, limbaj si comunicare, motricitate, competente emotionale, sociale si cognitive. In astfel de cazuri, fara o interventie adecvata, integrarea la gradinita va fi dificila.

 

Va asteptam pe Sfatgradinite.ro. Copiii merita tot ce e mai bun!

 

Monica Bolocan

Psiholog clinician si educational, practician acreditat TRIPLE P (Positive Parenting Program)

0740 204 020

www.psiholog-copii.ro

 

Imagine de joduma de la Pixabay

Data articol: 14/06/2016