Psiholog Miruna Stănculescu: Adolescentul îndrăgostit – Ce face prima dragoste specială
Dacă prima dragoste suprinde adolescentul prin intensitatea trăirilor, părintele este adeseori surprins la rândul lui de moment. Perceput ca fiind prea devreme. Ei bine, în ciuda faptului că rasa umană se căsătorește mai târziu, întră la pubertate mai devreme. Declanșarea pubertății ne face eligibili pentru experimentarea primei iubiri. Dragostea și durerea de măsele nu vin niciodată la momentul potrivit. Pentru părinte, adolescența tinde să fie vremea prielnică pentru învățat, așa că dragostea adolescentului nu vine practic niciodată la momentul potrivit. În plus, părintele are de echivalat intern anumite comportamente ale adolescentului. Cum ar fi faptul că serenada lui Romeo a fost înlocuită de sms-uri, postări pe Facebook sau conversații pe Viber. Nu pentru că Julieta nu are balcon, ci pentru că, atât Romeo cât și Julieta, au telefon și internet. Care, spre deosebire de balcon, sunt la îndemâna îndrăgostitului, zi și (aici se iscă mare deranj) noapte.
Și ajungem acum și la prima dezamăgire din dragoste. Care și ea este experimentată într-un registru mult mai intens și mai dramatic decât următoarele dezamăgiri. Și poate nu atât prima dragoste are nevoie de ajutorul părintelui (deși rolul lui este important) cât prima dezamăgire. Acesta este momentul în care adolescentul are nevoie de înțelegere și de empatie. Momentul la care părintele are nevoie să facă apel la emoțiile primei lui dezamăgiri și să se regăsească în trăirile copilului. Susținerea emoțională este extrem de importantă și comunicarea deschisă pentru a putea ghida ce anume înțelege adolescentul din ceea ce se întâmplă și a putea normaliza experiența. Adolecenții pot ajunge cu ușurință la generalizări dureroase și dramatice de genul „nu o să mă mai iubească nimeni”, „nu am valoare pentru nimeni” „nu voi mai iubi niciodată la fel” ori „viața mea nu mai are rost”. Generalizări care pot duce la comportamente auto-distructive.
Prima dragoste ne învață multe lucruri. Ne oferă primul reper al vieții noastre romantice. Ne oferă prima experiență a intimității cu o altă persoană. Ne echipează mai bine pentru viața viitoare. Fără prima iubire nu ar putea exista dragostea de referință a vieții noastre de mai târziu. Oricare ar fi momentul în care apare, prima dragoste este specială și are nevoie de răbdarea și de suportul părintelui.
Autor Psiholog Miruna Stănculescu
Imagine de Adina Voicu de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT