Shop
Ultimele 100 de articole

Psiholog Miruna Stănculescu: Adolescentul îndrăgostit – Ce face prima dragoste specială

11 septembrie 2015, , Vizualizări:
zodiac dragoste - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Altfel spus, despre adolescent și despre prima lui dragoste. De ce am ales subiectul? Nu numai pentru că ne poate explica câte ceva despre propria istorie romantică dar, dacă între timp am ajuns părinți, ne poate da o șansă să înțelegem ce se petrece cu adolescentul sau adolescenta din grădină. Mai ales că, odată ajunși adulți, dezamăgirile inerente unei vieți firești ne dau un grad de cinism pe care un adolecent nu-l are. Putem tinde să tratăm cu ușurință trăirile dragostei adolecentine, de la înălțimea adultului deja familiar cu procedura de supraviețuire în fața dezamăgirii. Prima dragoste însă, te prinde complet nepregătit. Atât de nepregătit încât te poate face să te gândești la suicid. Și, uneori, nu doar să te gândești. Și nu vreau să vă îngrijorez, dar cea mai expusă categorie este cea a adolecenților (15-19 ani). Dar cum ajungem aici? Ce face prima dragoste atât de specială?

În primul rând, faptul că este prima. Ceea ce presupune că te suprinde fără un punct de reper. Prima dragoste este, inevitabil, cea mai mare dragoste din viața ta de până atunci. Dacă adăugați la asta că simplul fapt că te uiți la persoana iubită activează traseele neuronale de procesare ale recompensei, aceleași implicate în depedența de droguri (de exemplu), devine explicabil de ce simți că nu poți trăi fără persoana de care te-ai îndrăgostit. Și dacă un adult are abilitatea de a mai găsi o fărâmă de rațiune în lupta cu povestea lui Romeo și a Julietei, un adolescent nu are de unde să o aibă. O va căpăta mai târziu pentru că dezamăgirea are și ea avantajele ei. Te echipează ceva mai bine în fața iubirilor viitoare. Dar asta implică de asemenea și că se va arunca în prima dintre ele fără niciun fel de apărare.

 

 

Dacă privim lucrurile din perspectivă istorică, niște sute bune de ani, prima dragoste era și cea care se încheia cu căsătoria. Chiar și după ce părinții au încetat să mai fie implicați sistematic în alegerea partenerului, de vreme ce căsătoria avea loc devreme (până în 25 de ani), de cele mai multe ori prima iubire era cea care ducea la prima relație de lungă durată. Astăzi lucrurile nu mai stau așa. Pentru că, deseori, clădirea unei cariere vine pe primul loc. Așa că nici prima și, probabil, nici următoarele câteva iubiri nu vor duce la căsătorie sau la o relație de durată. Totuși, asta nu înseamnă că prima dragoste se simte sau se experimentează diferit. Înseamnă doar că are alte implicații și o altă durată. Așa că nu luați „în derâdere” prima dragoste a adolecentului chiar dacă va dura trei luni sau chiar mai puțin. Nu durata contează ci intensitatea trăirilor și semnificațiile pe care le acordă cel care le experimentează. Remarci precum „lasă că trece” sau „e plină lumea de alte fete/băieți” ori „asta nu e dragoste, vezi tu mai încolo” nu o să comunice decât lipsă de înțelegere, nicidecum înțelepciune sau experiență de viață.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.