Psiholog Maria Verdi: “Copiii nostri sunt normali, adultii au uitat calea catre sufletul lor” - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Psiholog Maria Verdi: “Copiii nostri sunt normali, adultii au uitat calea catre sufletul lor”

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Psiholog Maria Verdi: “Copiii nostri sunt normali, adultii au uitat calea catre sufletul lor”

Neintelegerile dintre generatii par sa se amplifice, iar tot mai multi parinti ajung in cabinetele medicale si psihologice pentru ca nu mai reusesc sa gaseasca solutii pentru a gestiona conflictele aparute in relatia parinte-copil. Chiar daca au incercat toate variantele – de la vorba buna, la cearta, la pedeapsa etc. – majoritatea copiilor arata ca sunt din ce in ce in ce mai absenti psihic in viata de familie, in timpul orelor de la scoala, notele sunt tot mai slabe, mint mai des si devin  tot mai agresivi.

 

Potrivit specialistului in psihologia adolescentului, rata agresivitatii la copiii din generatia actuala este in crestere si acest fenomen s-a raspandit pana la prescolari, iar parintii continua sa afirme ca acestia au probleme de comportament. “In realitate situatia nu este chiar asa. Copiii nu au dezvoltat un comportament atipic fara sa existe un factor perturbator care sa-i destabilizeze. Uitam de fiecare data ca orice copil care este bolnav fizic sau manifesta comportamente iesite din normalitate (mai ales pana la varsta de 12 ani), precum: agresivitatea, lipsa de atentie, concentrare deficitara, izolarea, lipsa de raspundere etc. – in realitate el somatizeaza conflictele din cuplu, din familie. Copilul care este tampon intre parinti, va deveni agresiv sau va face diverse boli inflamatorii. El transmite, la nivel inconstient, ca are nevoie de atentia parintilor. Iar daca nu primeste atentia care il hraneste si-i aduce siguranta, va apela la tot felul de comportamente, pana o va obtine”, declara psihoterapeutul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

 

 

“Nu banii ii vor aduce siguranta copilului, ci timpul de calitate petrecut cu el

In acelasi timp, afirma specialistul, un copil invata prin imitare, repetare si memorare comportamentele modelelor parentale, nu cuvintele spuse de ei. “Copiii sunt oglinda noastra, ei scot la suprafata tot ce am pus in mintea si in sufletul lor. Daca in noi exista, stima de sine scazuta, teama de nesiguranta si muncim 22 de ore pe zi pentru un viitor mai bun al copilului nostru, vom sadi in el nesiguranta. Nu banii adusi in casa, nu lucrurile materiale ii vor da siguranta, nu reprosurile ca i-am luat o casa sau o masina il vor face sa aiba incredere in el. Revolta sau bolile lui atrag atentia asupra timpului de calitate pe care l-am luat din viata lui, absenta noastra fizica si psihica”, afirma psihologul Verdi .

 

 

“Pretentiile parintilor fata de copiii lor sunt exagerate si scot in evidenta frustrarile nereusitelor din tinerete

In opinia psihoterapeutului, exista o cerinta-moda la toti parintii, si anume copilul lor trebuie sa faca sport, dans, sa invete germana, engleza, sa picteze, sa cante, sa fie cel mai bun la scoala. In acelasi timp, copilul trebuie sa faca performanta, iar toate acestea de la varsta prescolara. „Pretentiile parintilor sunt, de cele mai multe ori, exagerate si scot in evidenta frustrarile nereusitelor lor. In 24 de ore, copilul trebuie sa mearga la toate meditatiile, la toate cursurile, la toate competitiile, la scoala, sa aiba si o stare buna. Trebuie sa obtina primul loc sau nota pentru care  parintele investeste in el. Acest “trebuie” este atat de adanc in mintea noastra, incat  devine conditie pentru a ne accepta proprii urmasi. Nu luam in calcul ce isi doreste copilul, ce poate copilul, ce abilitati are copilul, asa cum nu luam in calcul ca el manifesta doar ce am nascut, educat si crescut. Este adus pe lume de noi, este crescut de noi, nu poate oglindi decat ce suntem noi, parintii”, considera psihologul.

 

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 01/05/2016