Metoda #3: Lasa deschise caile comunicarii
Indiferent de imprejurare, nu inchide niciodata caile comunicarii cu copilul tau.
Povesteste-i experientele tale
Adolescentul tau va vedea si alte perspective. Va invata ce inseamna plusurile si minusurile unei relatii. Da-i sfaturi despre cum ar trebui sa se comporte astfel incat sa nu incalce bunele maniere, cum sa se comporte cu iubitul(a), cum sa comunice in cuplu, si chiar cum sa ia sfarsitul unei relatii.
Nu te simti descurajat daca nu vrea sa vorbeasca
Pot fi copii care nu sunt deschisi in a discuta cu cineva despre relatia si despre sentimentele lor. Asigura-ti copilul ca in tine poate gasi un partener deschis atunci cand va avea nevoie si respecta-i dorinta de tine unele lucruri doar pentru el.
Fii atent daca adolescentul incepe sa nu-si indeplineasca anumite angajamente
Daca observi ca ceva nu este in regula sau ca adolescentul tau dedica mai mult timp relatiei decat altor angajamente, este momentul sa verifici care este problema. Intreaba-l daca are ceva sa-ti spuna. Ai grija ca tonul sa fie calm si plin de inlegere si nu intruziv.
Spune-i ce asteptari ai de la iubitul(a) copilului tau
Desi nu poti alege pe cine sa iubeasca adolescentul tau, poti sa-i spui ce asteptari ai in ceea ce priveste comportamentul acestuia, dar si al copilului tau. Ii poti trasa cateva caracteristici ale “partenerului ideal” care ar trebui sa fie respectuos, politicos cu el si cu ceilalti, sa-l sprijine la bine si la greu. Nu este cazul sa cultivi prejudecati bazate pe religie, apartenenta sociala, insa fii ferm in ceea ce priveste respectul reciproc. Invata-ti copilul ca nu este in regula sa fie jignit sau sa-si jigneasca partenerul.
Nu ocoli discutia despre sex
Vrei nu vrei se ajunge si aici. Discutia despre sex n-ar trebui sa fie un tabu. Cu cat copilul stie mai putin despre sex, cu atat sunt riscurile mai mari sa comita greseli care sa-i afecteze viitorul. Explica-i ca exista o diferenta intre a fi pregatit din punct de vedere fizic pentru sex si a fi pregatit din punct de vedere emotional pentru sex. Invata-l care sunt consecintele sexului neprotejat. Incurajeaza-l sa vorbeasca cu partenerul de sex, pentru a afla care sunt credintele acestuia legate de acest subiect.
Citeste si: Sfaturi despre dragoste de la copii
Metoda #4: Respecta-i sentimentele
Chiar daca ti se poate parea o joaca de copii, respecta-i copilului tau sentimentele.
Nu-i subestima relatia
Chiar daca ti se poate parea ca se comporta dramatic sau ca exagereaza, sunt sentimentele lui, iar tu trebuie sa i le respecti. Pune-te in pielea lui. Adu-ti aminte cum erai tu cand te-ai indragostit prima data. Daca tu ai uitat cum era, intreaba-ti prietenii de atunci despre cum te comportai tu la vremea respectiva. S-ar putea sa te aduca cu picioarele pe pamant.
Fii intelegator la despartire
Dragostea adolescentina poate dura o viata, insa de cele mai multe ori sfarseste in lacrimi. Ii poti distrage atentia cu activitati care ii fac placere, fara, insa, a-i minimaliza durerea. Daca isi deschide sufletul in fata ta, asculta-l si incurajeaza-l.
Asigura-l ca sentimentele sunt normale
Asigura-ti copilul ca sentimentele lui sunt perfect naturale si normale. Aceasta este varsta la care totul se traieste la intensitate maxima.
Da-i o pauza
Nu-ti presa copilul sa faca diverse activitati casnice atunci cand este intr-o stare depresiva. Incurajeaza-l totusi sa faca activitati care sa-l anime, sa-i ridice starea de spirit. Incurajeaza-l sa iasa cu prietenii, pentru a-i fi mai usor sa depaseasca momentele dificile.
Te mai poate interesa si: Ce sa nu spui niciodata unui adolescent care sufera din dragoste
Metoda #5: Ce faci cand nu-ti place iubitul(a) copilului tau
Treaba grea, dar nu imposibil de tinut sub control.
Spune-i copilului parerea ta
Adolescentul tau trebuie sa stie care sunt ingrijorarile tale legate de partenerul sau. Daca ti se pare ca este nepoliticos, distant, rece, are probleme cu alcoolul sau alte substante, daca are un comportament abuziv sau distructiv, toate aceste lucruri trebuie spuse copilului. Explica-i cum vezi tu lucrurile si de ce consideri ca actiunile si deciziile partenerului ii pot influenta si lui viata. Alegerile gresite pot avea un impact major in viata, in special daca este implicat in actiuni ilegale sau periculoase. Nu pune prea multa presiune pe copilul tau, insa urmareste indeaproape in ce directie se indreapta relatia si comportamentul sau.
Ce trebuie sa stie copilul despre relatia cu un dependent
In cazul in care partenerul copilului tau are o dependenta, este indicat sa-i explici acestuia care pot fi consecintele. O persoana dependenta poate petrece mai mult timp satisfacandu-si dependenta decat sa fie prezent intr-o relatie romantica. O persoana dependenta poate lua decizii gresite care sa-l faca sa-si piarda sensul in viata sau poate avea probleme cu legea. Sugereaza-i copilului tau sa-si incurajeze partenerul sa isi trateze dependenta. Te poti implica si tu si ii poti implica si pe parintii partenerului astfel incat impreuna sa-l ajutati sa depaseasca acest moment dificil. Invata-ti copilul cum sa reactioneze in situatii critice si cum sa se fereasca sa intre el insusi in aceasta dependenta.
Da-i partenerului copilului tau a doua sansa
Poate ca prima impresie nu a fost grozava, insa prejudecatile nu-si au rostul. Fa un efort si incearca sa-l cunosti mai bine pe partenerul copilului tau. S-ar putea sa te fi inselat si ii poti acorda o a doua sansa.
Exprima-ti dezacordul daca este o relatie toxica
In cazul in care relatia copilului tau este toxica, avertizeaza-l si exprima-ti dezacordul. Explica-i care sunt efectele unei relatii toxice si care poate fi impactul asupra vietii sale.
In cazul extrem in care crezi ca sanatatea si chiar viata copilului tau este pusa in pericol, incurajeaza-ti copilul sa puna capat relatiei. Poti ajunge pana la a-i restrictiona accesul la internet, telefon sau alte mijloace de comunicare pentru a-i limita timpul petrecut in compania persoanei care ii poate face rau copilului tau.
Nu rata nici: Ce este dragostea? Definiţia iubirii…spusă de nişte copii cu vârstă între 4 şi 8 ani!
Sursa: wikihow.com
Imagine de cromaconceptovisual de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2