Plictiseala este o normalitate când vine vorba de copii. Fie că au 5 ani, 10 ani sau 12 ani, cu siguranţă ai auzit cel puţin o dată cuvintele “M-am plictisit”. Din fericire, plictiseala copiilor nu este un motiv de îngrijorare, ci un lucru cu care se confruntă o mulţime de familii şi pentru care există o mulţime de soluţii.
Află de mai jos cum poţi să înlocuieşti “m-am plictisit” cu zâmbete şi bucurii:
Mai puţin screen time
Este foarte important că timpul petrecut în faţa ecranelor să fie atent controlat în cazul copiilor. Cu cât vârsta lor este mai mică, cu atât ar trebui ca aceştia să petreacă mai puţin timp în fata tabletei, telefonului sau laptopului. Dacă cei mici se plictisesc, soluţia nu este să le oferi telefonul sau tableta imediat, ci mai degrabă să îi îndrumi către activităţi ce îi ajută să se dezvolte frumos, de la sport şi până la arte.
Deşi poate părea paradoxal, refuzul de a le oferi celor mici entertainment pe ecrane este o formă de a-i ajuta să scape de plictiseală pe termen lung. Aceştia vor începe să caute singuri resurse şi activităţi ca să îşi facă de lucru.
Oferă-le libertate
Este foarte important să le oferi celor mici cât de multă libertate se poate când vine vorba de programul lor. Bineînţeles, în acelaşi timp va trebui să îi îndrumi către activităţi benefice, care să îi ajute să se dezvolte şi să crească frumos. Lasă-i pe cei mici să se bucure de lectură, sport, jocuri şi jucării atunci când îşi doresc. În acest fel, nu doar că vor scăpa de plictiseală, ci vor avea şi ocazia de a învăţa lecţii preţioase.Nu trebuie să confunzi libertatea celor mici cu oportunitatea de a face orice vor, când vor şi cum vor. Încearcă să le îndrumi paşii către un program ordonat, care să le faciliteze dezvoltarea, însă fără a le impune întotdeauna părerile tale.
Ascultă-le părerile
Uneori, atunci când cei mici sunt plictisiţi, au nevoie să fie ascultaţi şi văzuţi. Oferă-le copiilor timpul tău şi atenţia ta, deoarece sunt de mare folos în creşterea lor. Ori de câte ori ai ocazia ascultă-ţi copii şi ţine cont de părerile lor. Fie că îţi povestesc ce au făcut la şcoală, fie că vorbesc despre personaje din desene sau ce jucării le-ar plăcea, cei mici se bucură să primească toată atenţia ta.
De asemenea, este o idee bună să îi încurajezi pe cei mici să socializeze, atât pentru dezvoltarea lor, cât şi pentru a îndepărta plictiseala.
Propune-le activităţi distractive
Ce ar fi ca data viitoare când cea mică sau cel mic te anunţa că s-a plictisit, să vii chiar tu cu câteva propuneri de activităţi distractive. Puteţi să gătiţi împreună, să organizați dulapul de jucării, să citiţi, să grădinăriţi sau să ieşiţi afară să faceţi mişcare. Există o mulţime de activităţi fun de care cei mici se pot bucura alături de părinţi, fraţi, prieteni sau chiar bunici.
Mai mult, optează pentru jucării care să le capteze atenţia, dar să îi ajute în acelaşi timp să îşi dezvolte abilităţi de bază. De la jucării Montessori sau jucării de pluș şi până la LEGO, găseşti o mulţime de astfel de varianteNu le încărca programul
Un program încărcat înseamnă de cele mai multe ori o povară pentru cei mici, mai ales dacă este vorba despre activităţi pe care ei nu doresc să le facă. Este normal că cei mici să aibă câteva activităţi extracurriculare, însă acelea să nu le ocupe întregul program şi să fie pe placul lor. Copiii cu programe încărcate rareori au timp liber, iar când asta se întâmplă este posibil ca cei mici să se plictisească în zilele fără activităţi programate. Oferă-le suficient timp liber pentru a se bucura de copilărie şi tine mereu cont de ceea ce îşi doresc.
Copiii au nevoie de atenţie şi îndrumare, iar de cele mai multe ori plictiseala este o ocazie foarte bună de a le propune celor mici activităţi fun şi socializare. Încearcă soluţiile de mai sus ca să îi ajuţi pe copii să scape de plictiseală, pas cu pas.
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ