4. Nu ignora frica
Daca observi ca celui mic ii este frica de o ruda, de o educatoare, de un profesor etc., nu obliga copilul sa stea cu el, spunandu-i ca n-are de ce sa-i fie teama. In schimb, stati de vorba si afla adevaratul motiv pentru care copilul tau se teme de respectiva persoana. Apoi poti actiona in consecinta.
5. Nu lua in ras fricile copilului tau
Sa faci glume pe seama fricilor copilului tau in incercarea de a-l ajuta sa le depaseasca este o greseala. Nu numai ca nu il vei ajuta deloc, ba chiar ii vei spori anxietatea si ii vei scadea respectul si increderea de sine. Iar de aici si pana la dezvoltarea fobiilor (o stare mai complexa a fricii) nu este decat un pas. Un copil isi poate depasi temerile doar cu multa iubire si intelegere din partea parintilor. Neglijarea lor va dezvolta resentimente in sufletul copilului.
6. Nu forta copilul sa faca ceva de ce ii este teama
O alta greseala pe care o pot face parintii este sa-i forteze pe cei mici sa faca ceva de care stiu ca le este teama, in ideea ca astfel vor scapa de frica. In realitate, orice fortare in acest sens va accentua frica. Gandeste-te cum ar fi sa te forteze cineva sa faci bungee jumping. Lasa-ti copilul sa aleaga singur cand este momentul sa faca ceva de care ii este frica, incurajeaza-l si inconjoara-l cu toata dragostea ta.
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta