Parinti inteligenti: 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Parinti inteligenti: 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun

Parinti inteligenti

3. Parintii buni dau informatii, parintii inteligenti povestesc istorioare

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea: creativitatii, a spiritului inventiv, a perspicacitatii, rationamentului schematic, capacitatii de a gasi solutii in situatii tensionate. Parintii buni sunt o enciclopedie de informatii, parintii inteligenti sunt povestitori agreabili. Sunt creativi, iscusiti, capabili sa extraga minunate lectii de viata, din lucrurile cele mai simple. Vreti sa fiti un parinte stralucit? Faceti-va un obicei din a dialoga si a spune povesti. Captivati-va copiii prin inteligenta si afectiunea voastra, nu prin autoritate, bani sau putere. Transformati-va intr-o persoana agreabila. Influentati ambianta in care va aflati. Stiti care este termometrul care indica daca sunteti agreabil? Imaginea pe care o au despre voi, copiii prietenilor vostri. Daca le face placere sa fie in preajma voastra, ati trecut testul. Daca va evita, ati fost respins si va trebui sa va revedeti atitudinile.

Parintilor care spun povesti nu le este rusine sa-si foloseasca greselile si greutatile ca sa-si ajute copiii sa priveasca in sinea lor si sa-si gaseasca drumul. Cand copiii sunt disperati, cu teama zilei de maine, cu frica de a infrunta o problema, acesti parinti intra in scena si creeaza povesti care transforma emotia plina de frici a copiilor, intr-o sursa de motivatie.

4. Parintii buni ofera oportunitati, parintii inteligenti nu renunta niciodata

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea capacitatii de a pretui viata, a sperantei, perseverentei, motivatiei, fermitatii, a capacitatii de a se analiza, de a depasi obstacole si esecuri.

Parintii buni sunt toleranti fata de anumite greseli ale copiilor, parintii inteligenti nu renunta niciodata la ei, chiar daca fiii ii deceptioneaza si trec prin tulburari emotionale. Lumea poate sa nu dea sanse copiilor nostri, dar nu trebuie sa ne pierdem niciodata speranta ca ei vor deveni oameni de valoare. Parintii inteligenti sunt semanatari de idei si nu controleaza viata copiilor lor. Ei seamana in solul inteligentei lor si asteapta ca, intr-o zi, semintele sa germineze. Pe timpul asteptarii poate sa apara mahnire – dar, daca semintele sunt bune, intr-o zi vor incolti, chiar daca acesti copiii se drogheaza, nu au respect pentru viata si nu pot sta in nici un loc de munca. Poate ca unii parinti citesc aceasta carte si plang, deoarece copiii lor trec prin crize profunde. Ei refuza sa fie ajutati, se izoleaza in lumea lor bolnava si sunt indiferenti la lacrimile celor care ii iubesc.

Ce e de facut?

Sa renuntam la ei? Nu. In parabola fiului risipitor ni se ofera un exemplu minunat, despre cum anume sa procedam. Comportamentul tatalui este determinat de o intelepciune unica. Sa vedem. Fiul a renuntat la tata, dar tatal nu a renuntat niciodata la fiu. Tatal si-a implorat fiul sa ramana. Lacrimile lui nu l-au impresionat pe fiu. Acesta a plecat si si-a risipit averea. Tatal nu l-a criticat, ci doar l-a asteptat. Tatal astepta in fiecare zi ca el sa invete la scoala vietii, lectiile pe care nu le invatase alaturi de el, in sfarsit, marea victorie. Durerea, pierderea si sentimentul de nesiguranta pe care le resimtea tanarul au rupt coaja semintelor pe care tatal i le-a plantat. Astfel, personalitatea fiului a fost modificata. Rezultatul? El s-a intors. A iesit de sub protectia tatalui, a capatat cicatrice adanci in suflet, dar a devenit mai matur si experimentat. Tatal si-a vazut fiul apropiindu-se de casa. A alergat sa-l intampine, profund miscat. Nu si-a condamnat fiul, nu a spus nimic, intrucat stia ca orice vorba e de prisos. Era sigur ca experientele traite de fiu l-au afectat profund. L-a imbratisat doar si i-a facut o primire sarbatoreasca. Nimeni n-a inteles. Iubirea nu este ceva ce se intelege. Dar fiul nu a mai fost niciodata cel dinainte.

Trebuie sa fim poeti in batalia educatiei. Putem sa plangem, dar niciodata nu trebuie sa ne pierdem curajul. E posibil sa fim raniti, dar niciodata nu trebuie sa incetam lupta. Trebuie sa vedem ceea ce nimeni nu vede. Sa intrezarim o comoara ingropata sub pietrele din inima copiilor nostri.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/03/2021