Parinti inteligenti: 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Parinti inteligenti: 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Parinti inteligenti: 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun
Parinti inteligenti

Fiecare parinte isi da toata silinta sa fie unul cat mai bun pentru copilul sau. Cateodata ii reuseste, cateodata nu. Nimeni nu este insa perfect si important este sa iti accepti greselile si sa incerci sa le remediezi.

 

Iata 4 actiuni ca sa fii mai mult decat un parinte bun, in acceptiunea lui Augusto Jorge Cury, psihiatru, psihoterapeut, om de stiinta si scriitor din Brazilia, mentionate in cartea sa “Pais Brilhantes, Professores Fascinantes” (Parinti straluciti, profesori fascinanti).

 

1. Parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze, parintii inteligenti isi pregatesc copiii pentru esecuri

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea motivatiei, indraznelii, rabdarii, perseverentei, capacitatii de depasire a obstacolelor, abilitatii de a crea oportunitati si de a le valorifica. Parintii buni isi pregatesc copiii sa primeasca aplauze, parintii inteligenti ii pregatesc sa isi infrunte esecurile. Parintii buni educa inteligenta logica a copiilor, parintii inteligenti le educa sensibilitatea.

Stimulati-i pe copiii vostri sa aiba obiective, sa caute succesul in studiu, in munca, in relatiile sociale – dar nu va opriti aici. Ajutati-i sa nu le fie teama de esecuri. Nu exista podium fara infrangeri. Multi nu urca pe podium, nu pentru ca nu au capacitatile necesare, ci pentru ca nu au stiut sa depaseasca insuccesele de pe drumul parcurs pana la podium.

Multi nu reusesc sa straluceasca in munca lor, pentru ca au renuntat in fata primelor obstacole.

Unii nu au invins pentru ca nu au avut rabdare sa suporte un nu, pentru ca nu au avut indrazneala de a infrunta unele critici, nici umilinta de a-si recunoaste greselile.

Perseverenta este la fel de importanta ca si capacitatile intelectuale. Viata este un drum lung, care are curbe imprevizibile si derapaje inevitabile. Societatea ne pregateste pentru zilele de glorie, dar zilele de frustrare sunt acelea care-i dau sens acestei glorii.

2. Parintii buni vorbesc, parintii inteligenti dialogheaza ca niste prieteni

Aceasta deprindere a parintilor inteligenti contribuie la dezvoltarea solidaritatii, sociabilitatii, bucuriei de a trai, optimismului, intelegerii interpersonale. Am vazut ca prima deprindere a parintilor inteligenti este aceea de a-si lasa copiii sa-i cunoasca; a doua este cea de a le alimenta personalitatea; a treia, de a-i invata sa gandeasca; a patra, de a-i pregati pentru esecurile si greutatile vietii. Trebuie sa intelegem ca cea mai buna cale de a dezvolta toate aceste deprinderi este cea de a capata o a cincea deprindere: aceea de a dialoga. Parintii buni vorbesc, parintii inteligenti dialogheaza, intre a sta de vorba si a dialoga exista o mare diferenta.

A sta de vorba inseamna a vorbi despre lumea care ne inconjoara, a dialoga inseamna a vorbi despre lumea care suntem. A dialoga inseamna a relata experiente, inseamna a impartasi ceea ce se afla ascuns in inima fiecaruia, inseamna a patrunde dincolo de cortina comportamentelor, inseamna a dezvolta intelegerea interpersonala.

Invatati-va copiii sa gaseasca in lucrurile mici motive majore de fericire.

O persoana superficiala din punct de vedere emotional are nevoie de evenimente mari ca sa se bucure – o persoana profunda gaseste bucurie in lucrurile ascunse, in fenomene aparent imperceptibile: in miscarea norilor, in dansul fluturilor, in imbratisarea unui prieten, in sarutul persoanei iubite, intr-o privire complice, in zambetul prietenos al unui necunoscut.

Fericirea nu este opera intamplarii, fericirea vine prin exercitiu. Antrenati-va copiii pentru a fi excelenti observatori. Iesiti pe camp sau in gradina, faceti-i sa urmareasca deschiderea unei flori si descoperiti cu ei frumosul invizibil. Simtiti cu ochii vostri lucrurile frumoase care va inconjoara. Faceti-i pe tineri sa aprecieze momentele simple, forta care izvoraste din pierderi, siguranta care rasare din haos, maretia care emana din gesturile mici. Muntii sunt formati din particule nevazute de nisip. Copiii vor fi mai fericiti daca vor invata sa contemple frumosul in momentele de glorie, ca si in cele de esec, in florile primaverii si in frunzele uscate ale toamnei, iata marea provocare a educatiei emotionale!

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/03/2021