Cand sa nu renunti
Sunt doar doua situatii in care n-ar trebui sa supui negocierii o hotarare.
- Cand copilul iti cere sa mearga la o petrecere la care stii ca nu vor exista supraveghetori sau exista riscul consumului de alcool sau alte substante. Aceasta este o situatie care nu se negociaza. Ii poti spune ca decizia este luata si ca, indiferent de ce va spune, nu te vei razgandi. “Stiu ca iti doresti sa mergi la aceasta petrecere, insa nu incape loc de alte discutii. Raspunsul este NU”.
- Cand ai raspuns deja “NU”, indiferent daca iti pare rau sau nu, n-ar trebui sa mai dai inapoi. Altfel, copilul va primi mesajul ca, “uneori” (si el spera sa fie din ce in ce mai des), va reusi sa te intoarca din drum. Cu cat va deveni mai insistent, cu atat va avea sanse mai mari de reusita. Insa ii poti spune copilului tau “Stiu ca am luat o decizie pripita si te-am refuzat. Data viitoare voi incerca sa ma gandesc mai mult inainte sa te refuz. Insa pentru acum, raspunsul ramane NU”.
Cumva, copiii vin pe lume cu impresia gresita ca totul trebuie sa iasa cum vor ei. Iar cand se lovesc de un raspuns care le limiteaza optiunile sau pe care nu-l doresc, au motiv de cearta. Totodata se creeaza impresia ca parintele si copilul sunt egali. Adevarul este ca nu sunt. Parintele reprezinta pana la urma autoritatea, iar daca uneori raspunsul acestauia este NU, asa trebuie sa ramana. Oricat de mult ar incerca sa iti schimbe pararea copilul, votul tau in familie, ca parinte, are mai multa greutate decat al lui.
Ar trebui copiii să-și aleagă singuri hainele?
Sursa: empoweringparents.com
Imagine de StockSnap de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2
Mesaje de Sfantul Gheorghe. SMS-uri de La multi ani de Sfantul Gheorghe. Urari de Sfantul Gheorghe
NOROCUL favorizează 3 ZODII întreaga săptămână începând cu 21 aprilie 2025
Ultima parte din APRILIE 2025 este GLORIOASĂ pentru aceste 5 zodii. Ce uși se deschid pentru ele?