Ar trebui copiii să-și aleagă singuri hainele? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ar trebui copiii să-și aleagă singuri hainele?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ar trebui copiii să-și aleagă singuri hainele?
copiii să-și aleagă singuri hainele

Află care sunt limitele clare pe care trebuie să le respecți!

Pentru mămici și tătici, îmbrăcarea unui copil mic poate fi o adevărată provocare, mai ales atunci când vă grăbiți! Iată câteva sfaturi care să vă ajute să vă alegeți cu înțelepciune hainele și să îi gestionați încăpățânarea celui mic, atunci când apare.

Sâmăta și duminica, uniformele școlare dispar în fundul dulapului. Atunci, copiii pot purta hainele care le plac. Însă alegerile pot duce la situații destul de complicate. Iată cum rezolvați chiar și momentele cele mai conflictuale, în care copilul își alege ceva complet nepotrivit pentru locul în care mergeți!

O garderobă bine gândită

Aceasta este prima dintre sugestii, deoarece dacă articolele de îmbrăcăminte au modele frumoase, sunt ușor de îmbrăcat, confortabile, cu culori vii și țesături moi, va fi mai dificil să le respingă. De la vârsta de 4 ani, copiii își formează identitatea de gen. Nu te mira dacă fiica ta vrea doar să poarte rochii de fete foarte feminine. În jur de 6-7 ani, va dori să se îmbrace după bunul plac și îi vor plăcea hainele la modă și cele pe care le poartă prietenii ei.

Dacă este vară, rochiile din bumbac cu mâneci scurte sunt cea mai bună alegere. Pentru sărbătorile din timpul verii, moda ne oferă rochii  foarte atractive, cu țesături din dantelă, imprimeuri multicolore sau dungi de marinar. Fetelor mai mari le vor plăcea rochiile cu imprimeuri. Pentru zilele speciale, vor alege haine pe care le poartă adulții, în loc de haine copii, rochii de fete pentru petreceri, cu mărgele brodate sau paiete.

Copiii pun confortul pe primul loc, dar vor și să-și impună gusturile chiar dacă este vorba de bermude, tricouri largi, pantaloni scurți din bumbac și blugi sau alte haine copii.

Ce facem cu mofturile lor?

Odată ce garderoba este gata, rămâne să gestionați capriciile. Să ne uităm la câteva strategii care funcționează de obicei atunci când copilul devine foarte rebel:

  1. Nu vrea să se îmbrace

De la vârsta de 4 ani, un copil se poate descurca perfect pentru a se îmbrăca, mai ales dacă vorbim de haine de vară. Este o chestiune de a-i acorda timp și de a insista. Dacă i-ați oferit diverse opțiuni și el este încă în pijamale, nu mai încercați să-l îmbrăcați. Fără să îl faceți să se enerveze, fiți fermi și lăsați-l să facă față consecințelor comportamentului său. ,,Dacă nu te îmbraci, nu poți merge în parc, la plajă, la bunici!” este o atitudine foarte bună, spun psihologii. Apoi încercați să vp prefaceți că plecați fără el și se va răzgândi cu siguranță.

  1. Întotdeauna aceleași haine

Unii copii trec prin etape în care vor să poarte mereu aceleași haine: balerini cu sclipici, trening albastru, etc. Aceste mofturi ale copiilor trec de obicei de la sine, dar, mai degrabă decât să le faceți față, este convenabil să începeți o negociere de tipul ,,Da, mergem la film, dar nu în trening. În trening mergem în parc!”. Copiii sunt adesea mai flexibili atunci când li se oferă diverse opțiuni. O afirmație de tipul „Alege între aceste trei articole de îmbrăcăminte”, în loc de ,,Te îmbraci cu această rochie” vă va duce cu siguranță la obiectivul pe care vi l-ați propus.

  1. Ca prietenii 
De la vârsta de 8 ani, băieții și fetele caută identificarea cu prietenii. De multe ori, opinia grupului contează mai mult decât cea a părinților lor. Dacă îi obligăm să poarte o îmbrăcăminte care nu corespunde codurilor lor, îi obligăm să încalce „normele” grupului. Aceasta nu este o justificare pentru ca ei să se îmbrace întotdeauna așa cum vor. Nu trebuie să îi forțăm să poarte ceva anume, haine copii cu care nu sunt de acord. La această vârstă apare și problema mărcilor. Dacă copilul vrea doar haine de marcă, trebuie să fim fermi și să căutăm punctul de întâlnire și negociere. Copiii sunt mult mai înțelegători decât v-ați putea imagina, atunci când situația li se explică fără dramă, cu seninătate și înțelegere. De exemplu, le puteți explica faptul că mergeți la serviciu pentru a primi bani și nu aveți situația financiară necesară pentru a le oferi haine scumpe, așa cum au alți copii, însă nu hainele sunt cele care ne definesc ca oameni.

La final, iată cinci sfaturi infailibile pentru a învăța cum să cumperi haine de copii:

Alegerea piesei de îmbrăcăminte ideale pentru copilul dumneavoastră nu este ușoară. Copiii cresc atât de repede încât alegerea corectă a îmbrăcăminții este uneori dificilă.

  1. Cumpărați în funcție de vârstă!

Dacă este un nou-născut, body-urile sunt ideale!

  1. Optimizați raportul calitate/preț

Nu cumpărați articole scumpe de îmbrăcăminte, de la mărci cunoscute, pentru că în scurt timp nu veți mai avea ce să faceți cu ele!

  1. Cumpărați întotdeauna o dimensiune mai mare!

Copilul crește văzând cu ochii, iar o mărime mai mare nu îi va afecta confortul. Astfel veți reuși să economisiți bani.

  1. Alegeți țesături din bumbac!

Evitați nasturii sau alte decorațiuni care se pot desprinde ușor. În plus, bumbacul este cel mai bun material care îi oferă comfort pielii copilului. De asemenea, evitați cusăturile interne sau etichetele care se pot freca pe piele, precum și sistemele de fixare complicate.

Data articol: 13/09/2021