Mai putin e mai bine? Ce trebuie sa stie toti parintii
Cand “mai mult” este solutia
Desigur, sunt situatii in care “mai putin” nu este varianta ideala, “mai mult” fiind solutia. Iata cateva exemple.
Fa mai mult pentru tine si mai putin pentru copil: un parinte care nu isi gaseste propriul echilibru este putin probabil sa-l invete pe copilul sau cum sa fie echilibrat.
Gandeste-te mai putin la indeplinirea nevoilor copilului si mai mult la a-l ajuta sa si le indeplineasca singur: de exemplu, nu dai fuga la scoala cu caietele/cartile pe care si le-a uitat acasa/in masina etc. Ci il lasi sa suporte consecintele pentru ca data viitoare sa fie mai atent cu aceste lucruri.
Gandeste-te mai putin la a le satisface solicitarile cand sunt plangaciosi si nemultumiti si mai mult la cum sa ii inveti sa-si gestioneze emotiile: “Inteleg ca nu iti place sa faci curat in camera, insa atunci cand te rog sa faci acest lucru, ma astept sa indeplinesti aceste solicitari”.
A-ti lasa copiii sa se descurce singuri pentru a fi responsabili mai tarziu nu inseamna ca trebuie sa cazi in extrema cealalta si sa-i neglijezi. Ei au nevoie de tine, de timpul tau si de prezenta ta, insa orice exagerare nu este de bun augur.
Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat
Imagine de Clker-Free-Vector-Images de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2