Meseria de mama implica multe satisfactii, dar si temeri. Cea mai mare temere a mamei este de cum isi va ingriji puiul in primii ani de viata si asta nu doar pentru ca primii ani ai copilului reprezinta debutul ei in meseria de mama, ci si pentru ca acesti ani sunt esentiali in dezvoltarea copilului ei. S-a demonstrat ca pe termen lung, ceea ce ajunge in farfuria unui copil in primii ani de viata ii influenteaza sanatatea pe toata durata vietii si ii creeaza obiceiuri mai tarziu. Asadar, nutritia copilului in primii 3 ani necesita o atentie deosebita din partea mamei, dar si a tatalui.
Exista cativa pasi si reguli pe care daca le urmezi, ii vei construi o sanatate de fier copilasului tau.
Primele 6 luni: In primele 6 luni de viata, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca orice mama sa-si alapteze sugarul exclusiv. Motivul este acela ca laptele matern contine un complex unic de nutrienti necesari si suficienti dezvoltarii sanatoase a copilului. In aceasta perioada, laptele matern nu numai ca acopera nevoile nutritionale ale copilului, ci il si hidrateaza. Astfel, nu este nevoie sa ii oferi sugarului apa sau ceai. Totodata, laptele matern ii ofera bebelusului anticorpi, care ii cladesc sistemul imunitar.
In cazul in care, din diverse motive medicale (doar din motive medicale), nu poti alapta, exista posibilitatea de a-i oferi sugarului lapte-formula, dar bine aleasa. Exista anumite formule de lapte care se apropie, din punct de vedere nutritiv, cu laptele matern. Totusi, e bine de retinut ca niciun aliment nu poate atinge propritatile nutritionale ale laptelui matern.
6 luni – 1 an: La varsta de 6 luni este recomandat sa incepi diversificarea, introducand cate un aliment solid in alimentatia micutului, in paralel cu alaptarea. Perioada de pauza intre introducerea de alimente noi este de 2-3 zile. Poti incepe sa ii dai micutului cereale integrale, care sunt sanatoase si hranitoare pentru el. Daca bebelusul refuza un anumit aliment, nu trebuie sa te descurajezi, ci sa incerci sa i-l oferi in alta zi. Poti incerca chiar si de 10-12 ori, pana copilul se acomodeaza cu gustul.
La aceasta varsta, alimentele se introduc in dieta copilului pasate, sub forma de piure. Este recomandat sa-i oferi pui fiert, cartofi, legume (nu si leguminoase) si fructe, cu exceptia citricelor. De asemenea, nucile si alunele nu sunt indicate. Bebelusul trebuie monitorizat dupa fiecare aliment nou introdus, urmarindu-se reactiile acestuia, pentru ca este posibil sa aiba alergie la vreunul dintre alimente. Pestele poate fi introdus de la 8 luni.
1-3 ani: Este recomandat si sanatos, atat pentru copil, cat si pentru mama, ca alaptarea sa fie continuata in paralel cu diversificarea pana ce copilul implineste 2 ani. Astfel, vei contribui la formarea unui sistem imunitar puternic al micutului tau. In acesti ani, copilul tau va manca tot mai multe game de alimente. Fiind in continua crestere si dezvoltare, el are nevoie de: calciu, fosfor, fier, acizi grasi, glucide, vitamine si minerale. Orice deficienta ii cauzeaza dezvoltarii ulterioare. Practic, alimentatia copilului in primii ani de viata reprezinta bazele sanatatii adultului de mai tarziu.
Citeste continuarea: 1 2