Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Fricile copilului legate de gradinita. Ce trebuie sa stii
lucruri de care copiilor le este teama

Fricile copilului legate de gradinita nu sunt neintemeiate. Pentru a preintampina fricile copiilor legate de gradinita, multi educatori planuiesc in primele saptamani intalniri, astfel incat parintii sa se implice in activitatile copiilor de la gradinita. Incearca sa ajungi la aceste activitati. Ele sunt menite sa ii faca pe cei mici sa se simta confortabil si sa isi tempereze temerile legate de gradinita.

Principalele frici ale copilului sunt legate de faptul ca:

– se separa de parinti

– nu stie pe nimeni acolo

– e posibil sa se rataceasca

– nu stie ce vor face ceilalti copii

– este/va fi timid si/sau nu se va descurca acolo.

Pune-i intrebari copilului tau si asculta-l cu atentie. Asa vei sti ce anume il sperie si poti lucra cu aceste temeri pentru a i le indeparta. Nu trebuie sa i le blochezi si sa-i spui ca nu sunt intemeiate. Ele sunt perfect intemeiate si, ca sa il scapi de ele, este necesar sa-i intaresti increderea de sine.

Este copilul pregatit de gradinita?

Raspunsul la aceasta intrebare se poate transforma in capcana. E dificil sa fii obiectiv cand este vorba despre propriul copil. Insa poti intocmi cu sinceritate o lista de puncte forte si puncte slabe legate de comportament, abilitati etc. Daca ti se pare ca plusurile sunt mai putine decat minusurile, nu trebuie sa disperi. Fiecare copil are propriul orar de dezvoltare, chiar daca provin din aceeasi familie si primesc aceeasi educatie.

Iata cateva repere realizate de educatori care sa te ghideze in a sti daca este sau nu copilul tau pregatit de gradinita.

– limbaj imatur

– teama de separare

– putere de concentrare mica

– e in miscare tot timpul

– ii poti distrage atentia usor

Citeste continuarea pe SFATGRADINITE.RO.

foto: Pixabay.com

Data articol: 23/02/2022