Shop
Ultimele 100 de articole

Finlanda, prima tara care renunta la TOATE materiile scolare

11 noiembrie 2016, , Vizualizări: ...
scoala materii chimie finlanda - sfatul parintilor.ro - pixabay_com

Sistemul educational finalandez este considerat unul dintre cele mai bune din lume. Este intotdeauna in primele 10 din acest punct de vedere. Cu toate acestea, autoritatile nu se culca pe o ureche si au decis sa faca o adevarata revolutie in sistemul scolar finlandez.

Liderii din Finlanda doresc sa elimine toate materiile din programa scolara. Asta inseamna ca in curand nu vor mai exista ore de fizica, matematica, literatura, istorie sau geografie.

Seful departamentului educational din Helsinki, Marjo Kyllonen a explicat schimbarile:

„Exista inca scoli in care se peda ca odinioara, lucru benefic in 1900 insa nu si in prezent cand trebuie sa ne adaptam la cerintele secolului XXI”.

In loc de materii individuale, elevii vor studia evenimente si fenomene in format interdisciplinar. Spre exemplu, Cel de-al doilea Razboi Mondial va fi examinat din perspectiva istorica, geografica si al matematicilor. Iar prin participarea la cursul „Munca intr-o cafenea” elevii vor afla o multime de informatii despre limba engleza, despre economie si abilitati de comunicare.

Sistemul va fi introdus pentru elevii de 16 ani. Ideea generala este ca elevii trebuie sa aleaga ei insisi ce topic sau fenomen doresc sa studieze tinand cont de ambitiile lor pentru viitor ca si de capabilitatile lor. In acest fel, niciun elev nu va trebui sa treaca printr-un curs intreg de fizica sau chimie in timp ce se gandeste „ce-mi trebuie mie toate acestea?”

Si relatia traditionala de comunicare profesor-copil va fi supusa schimbarii. Elevii nu vor mai sta in banci plini de anxietate sa fie scosi in fata clasei pentru a fi examinati. In schimb, vor lucra in grupuri mici pentru a rezolva probleme.

Sistemul educational finlandez incurajeaza munca in echipa si tocmai de aceea schimbarile ii vor afecta si pe profesori. Reforma scolara necesita si cooperarea dintre profesori pe diverse subiecte. In jur de 70% dintre profesorii din Helsinki au inceput sa se pregateasca pentru a oferi mai multe informatii despre noul sistem educational, si pentru asta vor primi bani in plus.

Schimbarile vor fi duse la bun sfarsit pana in 2020.

 

 

 

Sursa: brightside.me

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu