Exista parinti perfecti? 6 greseli in educatia copiilor pentru care trebuie sa te ierti - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Exista parinti perfecti? 6 greseli in educatia copiilor pentru care trebuie sa te ierti

5. Nu te tii de cuvant

Atunci cand esti foarte nervos si frustrat spui o multime de lucruri. Apoi realizezi ca ai exagerat si nu te tii de cuvant. “Vei fi pedepsit pe viata!”, “Nu te vei mai uita la televizor o luna!”, “Nu vei mai iesi din camera ta pana iei vacanta!” etc. Problema este ca atunci cand ai setat o consecinta ca urmare a unui comportament, aceasta trebuie sa fie cat mai realista si cat mai realizabila, fara a cadea in penibil. Daca il ameninti cu lucruri pe care nu ai cum sa le “onorezi” sau nu vrei, copilul va sti ca nu va pati nimic. Pentru ca dupa iti trec nervii, vei “uita”. Atunci cand esti nervos, nu lua nicio hotarare. Iesi putin afara, linisteste-te si cand vei fi mai calm, intoarce-te in casa si stabileste o anumita consecinta, pe care copilul trebuie sa o suporte.

De multe ori, parintii cedeaza din cauza faptului ca se simt vinovati ca nu petrec suficient de mult impreuna cu copiii lor. Si acest lucru face parte din viata. Muncim, cu totii, pentru a le oferi copiilor nostri ceva mai bun. Pentru a fi sigur ca vei reusi sa ai putin timp alaturi de copilul tau, fa-ti un orar. Pastreaza in el un interval in care sa fii doar tu si copilul tau. Nu conteaza ca este vorba despre un joc, ca il ajuti la teme sau ca faceti orice altceva.

 

6. Vina ca nu-i oferi prea mult

Indiferent cate lucruri ii vei lua copilului tau, tot se va gasi un coleg care sa aiba o haina mai frumoasa, un telefon mai scump, o jucarie mai sofisticata pe care tu, ca parinte, nu iti permiti sa i-o cumperi. Copilul se va simti nedreptatit, va fi gelos, iar tu vei te vei considera vinovat ca nu ii poti lua acel lucru si ca in acest fel contribui la nefericirea copilului tau.

Pentru a-ti schimba, insa, perceptia, trebuie sa te gandesti ce lectii de viata ii oferi copilului tau? Ce e mai important in viata, pentru tine si copilul tau? Il poti invata despre gratitudine, despre dorinta de a avea mai mult, fiind recunoscator pentru ceea ce ai deja, despre munca, despre economisire, despre generozitate. Decat sa incerci sa gasesti inca un job pentru a-ti permite ultimul model de telefon mobil pe care si-l doreste copilul, l-ai putea invata fie sa economiseasca, fie sa faca diverse activitati din care ar putea castiga bani ca sa-si cumpere singur ceea ce-si doreste. (Sursa: Empoweringparents.com)

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 16/11/2017