Părinţi şi copii: Cum să-ţi păstrezi calmul
Pentru a putea gestiona o situaţie “de criză” un părinte ar trebui, înainte să acţioneze, să se întrebe “Ceea ce urmează să fac este în interesul copilului sau în interesul meu, ca să mă simt mai bine?” şi “Este această situaţie analizată obiectiv sau prin prisma temerilor mele?”.
Este greu, e adevărat, pentru orice părinte să facă această analiză, însă odată intrat în reflex, relaţia dintre părinţi şi copii poate deveni din ce în ce mai bună. Părintele va privi orice problemă detaşat, iar copilul nu va intra în defensivă.
Iată 4 paşi care îi vor ajuta pe părinţi să fie mai calmi:
1. NU transforma copilul în centrul universului tău. Copilul are nevoie de atenţia şi grija ta, însă şi tu ai nevoie de stabilitate în viaţa emoţională. Nu neglija viaţa socială, relaţiile cu partenerul de viaţă, urmăreşte-ţi propriile pasiuni, interese şi ţeluri. E adevărat că relaţia dintre părinţi şi copii trebuie să fie una exemplară, însă asta nu înseamnă că părinţii şi copiii trebuie să fie unul prelungirea celuilalt. Fiecare sunt personalităţi şi identităţi diferite, cu realizări şi idealuri diferite.
2. Ia o pauză. Când simţi că eşti prea nervos şi mai ai un pic şi explodezi, e timpul pentru o pauză. Indiferent ce face copilul, tu hotărăşti ce reacţie vei avea. Poţi fi extrem de furios sau extrem de calm. Pentru a fi calm trebuie să-ţi spui în gând “Va trece şi asta!”, sau “Cum îi pot fi de ajutor copilului meu în această situaţie” sau “De ce are nevoie copilul meu în acest moment?”. Este posibil ca cel mic să aibă nevoie ca tu să pleci din încăpere, după cum este posibil să aibă nevoie de nişte reguli mai clare şi mai ferme, cu consecinţe bine stabilite.
3. Nu ai nevoie de copil pentru a te simţi “realizat”. Sunt părinţi care se simt “realizaţi” doar pentru că au un copil “cuminte” şi “ascultător”. Iar când nu au parte de acest lucru se simt distruşi, neîmpliniţi, îşi pierd echilibrul interior. Un părinte are nevoie de realizări personale, care să încurajeze copilul să aibă propriile idealuri şi ţeluri.
4. Cunoaşte-te pe tine însuţi. Sunt părinţi care pun pe umerii copiilor temerile lor din trecut, visurile lor nerealizate şi îi împing cumva pe ei să termine ceea ce ei înşişi n-au reuşit. Pentru a avea o relaţie părinte-copil excelentă trebuie să-ţi rezolvi problemele cu trecutul.
Înainte de a vedea copiii prin prisma nevoilor, grijilor şi temerilor tale, ca părinte, încearcă să te detaşezi de problemă, şi să ai o idee de ansamblu obiectivă pentru a putea reacţiona la orice situaţie cu calm. Tu cum procedezi pentru a gestiona cu calm, diversele situaţii apărute în creşterea şi educarea copilului tău?
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta