Acum ca ai scapat de carucioare, de suzete si de biberoane, e timpul sa te intrebi daca micutul tau e pregatit sa treaca la urmatoarea etapa a vietii sale: gradinita. Exista o multime de mamici care se sperie la gandul ca juniorul nu se va integra, nu va intelege si nu va accepta programul de gradinita.
De cele mai multe ori, doamna educatoare va poate spune daca puisorul este pregatit sa stea cel putin 4 ore la gradinita, dar stiti si voi ca nimeni nu stie ce e mai bine pentru copil decat o mama. Pe de alta parte, vreti ca micutul sa intre in lumea studiului cat de repede posibil, astfel incat sa-si poata gasi propriul drum in viata.
Indiferent de contextul despre care este vorba, exista cateva semne prin care puteti vedea daca mititelul este pregatit sau nu pentru gradinita.
Va sfatuim sa abordati situatia din patru puncte de vedere. In primul rand, intrebati-va daca juniorul este pregatit fizic pentru activitatile de la gradi. In al doilea rand, fiti atenti la aspectul intelectual. In al treilea rand, incercati sa observati daca micutul este dezvoltat indeajuns social si emotional si in ultimul rand, asigurati-va ca puiul isi poate purta de grija singur.
1. La ce ne referim cand spunem ca mititelul trebuie sa fie dezvoltat fizic?
Evident, ne referim la toate aspectele care tin de abilitatile sale motorii. Spre exemplu, copilasul ar trebui sa poate sa manuiasca macar 50% un creion de colorat sau o carioca. Mai mult, copilul ar trebui sa fie capabil sa fuga, sa sara sau sa poata macar sa arunce usor cu mingea.
2. Din punct de vedere intelectual, copilul ar trebui sa fie deja invatat cu fredonarea unor cantecele, cu recitarea unor poezii, cu identificarea culorilor sau a formelor geometrice sau chiar si cu pronuntarea numelui si a prenumelui.
3. Daca vreti sa vedeti care este stadiul de dezvoltare al copilului din punct de vedere social si emotional, incercati sa observati cazurile in care micutul asculta de adulti, se joaca si cu alti copii fara sa fie violent sau daca poate sa ramana concentrat macar 10-15 minute la vorbele parintilor sau ale altor adulti.
4. In ceea ce priveste grija pe care copilul ar trebui sa si-o poarte singur, putem vorbi despre lucruri simple cum ar fi sa poata utiliza vasul de toaleta fara ajutor, sa se spele pe maini, sa manance singur, sa se poata imbraca singurel si sa-si recunoasca propriul ghiozdanel.
De ce sunt unii copii agresivi la gradinita?
Poate aceasta scurta lista v-a pus pe ganduri, poate v-a facut sa realizati ca trebuia sa il duceti mai devreme la gradinita, insa un lucru este sigur, tot ceea ce planuiti voi sa faceti pentru urmatorii ani ai copilului va avea urmari in viitor, asa ca alegeti cu grija si cu chibzuinta.
Imagine de svklimkin de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?