Educatia pozitiva: Cum recunosti un copil cu necesitati emotionale mult ridicate - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatia pozitiva: Cum recunosti un copil cu necesitati emotionale mult ridicate

copil cu necesitati emotionale mult ridicate - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cute-3234832_1920
Credit foto: Imagine de vargazs de la Pixabay

Potrivit lui dr Sears, sunt foarte multe pareri contradictorii chiar in randul asa-zisilor experti de parenting cu privire la cresterea acestor copii.

Sunt unii care considera ca atat timp cat copilul este setat pe un program bun de somn/mancare, nevoile sale sunt implinite si el va creste bine si orice altceva, cum ar fi tinutul in brate prea mult, este rasfat. Altii care spun ca un copil trebuie neaparat sa doarma singur in patul lui si merg pana acolo incat considera ca a dormi cu copilul este considerat “abuz psihologic pasiv”.

Toate aceste puncte de vedere de mai sus se reduc la tacere in fata unui parinte care crede si stie ca atunci cand copilul sau mic sau foarte mic plange, de fapt el isi striga o nevoie reala pe care o are, iar aceste nevoi nu trebuie sa fie numai de ordin fizic (hrana, schimbat, somn) ci si, sau mai ales, de ordin afectiv: nevoia de afectiune si de tandrete, de atingere corp la corp cat mai mult timp cu parintii sai, pentru a creste cu incredere si acceptare in lumea in care a venit.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

De altfel sunt de notorietate cazurile nou nascutilor abandonati si ajunsi in orfelinate care au supravietuit daca in afara de hrana si adapost au primit afectiune fizica de la asistentele care ii ingrijeau fata de cei care erau lasati in patutul lor, nelipsindu-le nimic… decat atingerea, imbratisarea, afectiunea nelimitata daruita, multi dintre acestia din urma nereusind sa supravietuiasca.

De fapt, un parinte invata sa-si cunoasca si sa-si asculte copilul, sa-i inteleaga nevoile si sa i le indeplineasca fara vreo umbra de indoiala sau de perspectiva negativa (copilul nu va fi considerat drept rasfatat sau egoist sau manipulator). Astfel el stie ca isi ajuta copilul sa isi implineasca potentialul in intregime si nu ca il rasfata. Iar o nevoie implinita nu va mai reveni ca o cerere in repetate randuri.

Ce se intampla cand un parinte ignora nevoile emotionale mai ridicate ale copilului sau, comunicate prin mult plans si aparenta stare de nemultumire? Aceste nevoi nu vor disparea; ele vor iesi la suprafata ulterior, fie in perioada copilariei, fie la maturitate. “Copiii care sunt  <<antrenati>> sa nu-si exprime ci din contra sa isi reprime nevoile si dorintele sufletesti pot parea drept <<docili>>, <<ascultatori>>, <<buni>>. Dar pot deveni in contrapartida, de asemenea, si depresivi, introvertiti, care se inchid in sine si care vor deveni copii ce nu vor fi capabili niciodata sa-si <<strige>> nevoile cu voce tare; sau chiar vor deveni adulti cu nevoi emotionale vesnic ridicate, prea mari si dificil de implinit de catre alti semeni ai lor, evoluand in adulti nefericiti”, spune in cartea sa dr. Sears.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Imagine de vargazs de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/11/2022