Educatia pozitiva: Cum recunosti un copil cu necesitati emotionale mult ridicate - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Educatia pozitiva: Cum recunosti un copil cu necesitati emotionale mult ridicate

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Educatia pozitiva: Cum recunosti un copil cu necesitati emotionale mult ridicate
copil cu necesitati emotionale mult ridicate - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - cute-3234832_1920

“Un copil se naste cu dorinta de a fi iubit si nu trece niciodata peste ea” – Frank Clark

Nimic nu este mai frumos in viata unui om decat copilul sau. Iar odata cu venirea pe lume a bebelusului totul se transforma. Intreaga atentie se indreapta catre micuta fiinta care are nevoie de parintii sai la fel de mult ca de celelalte elemente vitale pentru supravietuirea sa. Insa, asa cum oamenii sunt diferiti intre ei, la fel de intampla inca din faza de bebelus. Sunt unii bebelusi asa numiti “cuminti” (“vai ce copil cuminte are doamna X, unde-l pui acolo sta, nici nu simti ca ai copil in casa”) care par a se multumi cu mancarea lor, patutul lor, jucariile lor si cu atentia pe care le-o acorda parintii, atat cata este ea.

Ei par – si sunt – copii care nu au alte nevoi, pentru ei totul e in regula. Sunt insa alti copii care inca de bebelusi au necesitati emotionale mult mai ridicate si in afara de elementele vitale traiului lor, ei au nevoie de mult mai mult decat atat: sa fie tot timpul tinuti in brate, sa nu doarma singuri in patut, sa fie tot timpul alaturi de parinti, una peste alta sa obtina atentia si afectiunea maxima de la parintii lor. Iar daca n-au parte de aceste lucruri plang, plang si iar plang. Plangand mult, se autoambaleaza si mai mult, sistemul lor nervos devine mai fragil si vulnerabil si le vine sa planga si mai mult din orice. E un cerc vicios. Asa incat, unii parinti pot ajunge epuizati de un astfel de tip de copil in timp ce altii il inteleg si fac tot ce le sta in putinta sa il creasca fericit si armonios, admitand ca cel mic e altfel decat alti copii insa nefiind o problema in asta. Asa cum unii sunt blonzi altii bruneti, unii mai grasuti si altii prea slabuti, asa sunt si pe plan emotional si sufletesc diferiti.

Sa invatam sa ii recunoastem si sa ii iubim pe toti la fel de mult si neconditionat!

Dr. William Sears, celebru medic pediatru, confruntat cu zeci de mii de cazuri de copii in lunga sa cariera si la randul sau tata a 8 copii, a introdus termenul de “high need baby”, adica un copil care are necesitati emotionale si fizice mult mai ridicate decat ceilalti copii considerati de multa lume drept “copii buni”, tocmai ca sa ii ajute pe parinti sa inteleaga exact psihologia copiilor mici si foarte mici.

In cartea sa “Parenting the Fussy Baby and High Need Child” (in traducere libera “Cum sa fii parinte pentru un copil agitat si cu necesitati ridicate”), dr. Sears sfatuieste parintii pornind de la propria sa experienta de profesionist si parinte. Daca primii sai trei copii s-au inscris in asa zisa categorie “buni”, cel de-al patrulea a avut nevoie de o atentie deosebita din partea parintilor intrucat nevoile lui erau mereu peste medie fata de a celorlalti frati si surori anteriori lui. Oricat de greu le-ar fi parintilor sa faca fata acestei provocari, ei nu trebuie sa priveasca lucrurile dintr-o perspectiva negativa, ii sfatuieste dr Sears. Ei nu au “copii rai”, au doar niste copii deosebiti, cu calitati speciale. “Acesti copii aduc o mare bucurie si sunt niste adevarati profesori. Ei ii invata foarte multe pe parintii lor daca acestia sunt atenti la semnalele pe care cei mici le transmit. Intai de toate ii invata lectia iubirii neconditionate, a daruirii, a cresterii capacitatii de a fi atent si empatic la nevoile semenilor pe care ii iubesti, la abandonul de sine in favoarea unei fiinte care are nevoie de tine. Acesti bebelusi sunt extrem de sensibili si de isteti. Acesti bebelusi nu se opresc pana cand nevoile lor nu vor fi satisfacute, ceea ce ii transforma in viitori adulti tenace si ambitiosi”, spune dr. Sears.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/12/2021