Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator
Disciplina proactiva

Educatia copiilor este un capitol foarte delicat si foarte important in meseria de parinte. Sunt multe metode de educare si fiecare parinte incearca sa le adapteze in functie de personalitatea sa si a copilului sau. Sunt parinti care isi educa copiii sub puterea “fricii” si chiar a batailor, altii care apeleaza la vorba buna, altii care sunt adeptii recompenselor si altii care recurg la pedepse.

In educatia copiilor din ziua de astazi exista un curent foarte popular recomandat de psihologi: “disciplina proactiva”.

 Focusarea nu se face pe “obedienta” (Fa ce-ti spun, caci eu sunt parintele si asa apreciez eu ca e mai bine!) ci pe respect, dragoste si intelegere.

Disciplina proactiva: In educatia copiilor este mai importanta lauda, decat critica

Disciplina proactiva este o alta modalitate de abordare a problemelor, de a te focusa si a lauda comportamentul bun, civilizat, in loc sa-l critici pe cel gresit. Din pacate, nu sunt putini aceia care pun semnul egal intre disciplina si pedeapsa (fizica sau de alta natura). Cand de fapt, ceea ce ar trebui facut este sa-i acorzi atentie copilului. Daca ii acorzi copilului atentie si ii lauzi de fiecare data faptele bune, el va dori sa le repete.

Daca cel mic e trist, sa-l intrebi “Ce s-a intamplat?”. Cand face ceva gresit (de exemplu cand roade cablul de alimentare de la veioza) nu-i spui “NU e bine, pentru ca te poti curenta!”, ci il iei din locul respectiv si te joci cu el. Ii distragi atentia si totodata faci ceva distractiv. Pentru el era la fel de distractiv sa roada cablul de la veioza, insa acum e si mai distractiv pentru ca se joaca cu mami sau cu tati.

Daca, de exemplu, ai doi copii si obisnuiesc sa se certe sau sa se bata, ii poti lasa sa se joace separat, in camere diferite. Dar fiecaruia dintre ei sa le acorzi atentia cuvenita. Astfel, copiii vor creste stiind ca sunt importanti pentru parinti, vor lua decizii bune si vor fi atenti cu modul in care se comporta. Mai mult, vor mai mai putin impulsivi.

Citeste si: 7 greseli de disciplina pe care le fac parintii

Timpul petrecut alaturi de copii, factor major in educatia copiilor prin disciplina proactiva

Un alt factor important in educatia copiilor este timpul petrecut cu ei. Din pacate, in vremurile pe care le traim acesta nu este tocmai din belsug. Ei au nevoie de parinti pentru a-si umple “rezervoarele” cu dragoste, timp in care sa se simta speciali, importanti pentru parintii lor. Iar cand au parte de aceste lucruri sunt mai calmi, mai docili. Ia-l in bucatarie in timp ce gatesti sau fa o tranta in sufragerie in timp ce te uiti la meci. Acest lucru va fi o piatra de temelie in comportamentul “civilizat” de zi cu zi. Daca esti atent cu nevoile copilului, vei fi mai capabil sa-i controlezi comportamentul.

Copiii mai au nevoie de stabilitate. Ei vor un raspuns pozitiv din partea parintilor, ei vor sa-si petreaca cat mai mult timp alaturi de ei, formandu-se astfel legaturi durabile si sanatoase intre parinti si copii. Din cauza faptului ca multi parinti muncesc de dimineata pana seara, iar copiii sunt crescuti de bone, bunici sau sunt tinuti la crese sau gradinite (uneori chiar saptamanale), scoli si after-school-uri, lor le lipseste stabilitatea. Ei nu mai stiu pe cine sa creada. Ei nu mai stiu in cine sa aiba incredere, pe cine sa se bazeze. Sunt prea multi oameni implicati in “ghidarea” lor incat sunt bulversati. Atat cat puteti, fiti cat mai prezenti in viata copiilor vostri.

Nu rata nici: Ce să faci când copilul este supărat, nervos sau ostil

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 12/09/2021