Cum sa iti ajuti cu adevarat copilul cand trece printr-o provocare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa iti ajuti cu adevarat copilul cand trece printr-o provocare

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum sa iti ajuti cu adevarat copilul cand trece printr-o provocare

Toti parintii doresc sa-si ajute copiii in problemele cu care acestia se confrunta. Datorita experientei lor, parintii pot face de multe ori evaluari mai bune a consecintelor unor actiuni, decat pot copiii lor. Pe baza acestor cunostinte, parintii isi avertizeaza adesea copiii; ei doresc sa-i pazeasca de rau si ii sfatuiesc sa faca ceea ce ei gandesc ca este corect. Aceasta ar putea parea a fi o cale buna de a-i ajuta, din punctul de vedere al mintii. Si, in unele cazuri, este foarte rezonabil sa faca acest lucru.

Totusi, de foarte multe ori, in cazul in care parintele s-ar acorda cu copilul dintr-un loc linistit, intuitiv din interiorul sau, el ar afla daca ceea ce copilul are nevoie cu adevarat de la el, nu este ceva complet diferit de ceea ce el crede. Ceea ce, de multe ori, are nevoie copilul cel mai mult este increderea si incurajarea parintelui.

„Ai incredere in mine, lasa-ma sa fiu cine sunt eu. Lasa-ma sa fac greseli, permite-mi sa ma poticnesc si pastreaza-ti credinta in mine „.

Cand va conectati la copilul vostru, dintr-un spatiu al increderii, de fapt il incurajati sa se bazeze pe propria-i intuitie. Aceasta il poate ajuta sa ia o decizie pe care o simte buna pentru el si care sa fie acceptabila si din punctul vostru de vedere.

 

 

Vrei sa fii un parinte perfect? Cumpara si tu ghidurile Sfatulparintilor.ro!

45 de cuvinte si expresii interzise parintilor

33 de greseli majore de evitat in educatia copilului tau

Daca totusi incercati sa obligati copilul sa faca ceva, pornind de la ideea ca „voi stiti mai bine”, copilul va simti neincrederea din atitudinea voastra si acest lucru il va face sa vi se opuna chiar mai mult.

Copiii va „citesc”, cand le oferiti asistenta. Este in firea lor sa fie extrem de constienti de emotiile din spatele cuvintelor voastre. Ei pot simti frica sau judecata care stau la baza lor. Adeseori, ei vor reactiona la aceste emotii si nu la cuvintele voastre – si, atunci cand reactioneaza cu aversiune, par extrem de nerezonabili. Totusi, parintele poate actiona „prea rezonabil” – ceea ce inseamna ca el nu-si recunoaste propriile emotii, care stau la baza actiunii sale si nu incearca sa se conecteze la copil, intr-un mod deschis si onest.

Pentru a face acest lucru, parintii vor trebui sa renunte la notiunile lor preconcepute si  sa de deschida, cu adevarat, catre realitatea emotionala a copilului. Pentru a asculta, cu adevarat, grijile si preocuparile copilului, trebuie construita o cale de comunicare .

 

 

Stim cu totii cat de dificil este sa iti sprijini copiii in probleme in care ei se confrunta, avand in acelasi timp si o atitudine de incredere si sinceritate. Insa ce puteti face cel mai bine pentru copii este sa va eliberati – de ideile despre „ceea ce ar trebui sa fie,” de dorintele si cerintele voastre si sa-i permiteti, cu adevarat, celeilalte persoane, sa fie.

Pentru a invalui pe cineva cu un spatiu de sinceritate si adevar, intelegerea simtita din inima este cea care ofera puterea reala de vindecare.

Adeseori, ceea ce-i ajuta cu adevarat pe ceilalti este acceptarea voastra totala a felului in care stau lucrurile.

Asta se intampla, numai atunci cand nu incercati sa schimbati ceva de la nivelul mintii, ci va conectati cu adevarat la cineva si deschideti usa dragostei si compasiunii pentru acea persoana, in acest caz, copilul vostru.

 

 

Credit foto: freedigitalphotos.net

Data articol: 29/03/2013