Ai un copil plângăcios? Iată cum îl dezveţi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ai un copil plângăcios? Iată cum îl dezveţi

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ai un copil plângăcios? Iată cum îl dezveţi
copil plangacios - sfatulparintilor.ro - pixabay-com = sad-217252

Nu e părinte care să nu se confrunte cu această problemă în educaţia copiilor lor. Un copil plangacios! Recunoaşteţi descrierea: voce nazală, scâncete prelungite, gesturi dramatice, plâns fals. Mamii/tatiiii, te rooog, vreaaauu la deseenneeeee! Nu vreeeeau la culcaaaareeeee! Vreaaaau maşinuţaaaaa! Şi exemplele pot continua.

Totul pentru a impresiona cât mai mult posibil.

Copil plângăcios: De ce se întâmplă?

Acest comportament apare, de regulă, în jurul vârstei de 3 ani şi se manifestă după o criză de tantrum, când copilul vede că nu a avut “succes”. Şi cu cât vocabularul este mai dezvoltat, cu atât copilul se va folosi mai bine de el.

Ca şi în cazul crizelor de tantrum, acest comportament “plângăcios” şi tânguitor are la bază o frustrare. Chiar dacă reuşeşte să se controleze şi să nu se arunce pe jos, copilul încă nu reuşeşte să formuleze o cerere logică. Şi pentru că nu ştiu să jongleze cu cuvintele, copilul recurge la ceea ce ştia el că are succes încă de când era bebeluş: plânsul. Ştim cu toţii că atunci când le este foame, sete, când sunt obosiţi sau agitaţi, bebeluşii plâng. Acesta este semnalul lor de alarmă, modul lor de a le comunica părinţilor că nu sunt în regulă. Iar această tactică este adoptată şi când sunt mai mari, pentru a capta atenţia totală a părinţilor.

Te mai poate interesa: Cum linistesti CU CALM un copil plangacios si mofturos

Copil plângăcios: Ce e de făcut?

Chiar dacă ai înţeles ce vrea, nu este indicat să-i faci pe plac. Asta ar însemna că îi accepţi şi chiar recompensezi comportamentul. În schimb, te poţi duce la copil, îl îmbrăţişezi şi-i spui: “Văd că eşti foarte supărat!”, iar când se calmează îi spui “Te rog să-mi spui ce vrei pe un ton pe care să-l înţeleg. Dacă scânceşti aşa, nu îmi dau seama ce vrei. Nu îneţeleg cuvintele şi nu te pot ajuta!”.

În cazul în care copilul continuă pe acelaşi ton plângăcios, îi poţi spune “Chiar nu înţeleg ce spui, te rog să vii la mine când eşti pregătit să vorbeşti normal”. Îi întorci spatele şi pleci. În acest moment este posibil să intervină o criză de tantrum sau să se prelungească plânsul. Iar dacă cedezi în acest moment îi poţi transmite că va avea succes dacă va plânge mai mult şi mai tare.

Dacă rămâi ferm pe poziţii, cu timpul se va dezvăţa.

Data articol: 29/10/2021