De ce unii parinti pot fi prieteni cu copiii lor
Relatiile dintre oameni sunt foarte diferite si de ce unii se inteleg bine cu altii, in timp ce unele relatii nu sunt foarte stralucite, depinde de foarte multe lucruri. In ceea ce priveste relatia dintre parinti si copii lucrurile sunt si mai complexe.
O relatie de prietenie dintre parinte si copilul sau este bazata pe respect, egalitate, incredere, onestitate, comunicare. Cateodata, insa, abordarea disciplinara a educatiei inhiba aceste caracteristici ale unei realtii mature.
Comunicarea parinti-copii
Sunt parinti care cred ca nu pot fi prietenii copiilor lor decat dupa ce acestia devin adulti. Altii cred ca elementul prietenie ar trebui adus in discutie cat mai devreme posibil. Este adevarat ca disciplina este un element care ar trebui insuflat de mici copiilor, insa aceasta ghidare se poate face cu prietenie si mai putin cu militarie.
Disciplinarea facuta cu autoritate poate crea in copil raspunsuri robotice, fara angajament emotional. Atunci cand comunicarea este respectuoasa, corecta si echilibrata, copilul simte ca este inteles, chiar daca punctele lui de vedere nu sunt pe placul parintilor. In plus, copilul isi da seama si de parerile acestora. De aceea este foarte important modul in care reactioneaza parintii. Ca adulti ei au responsabilitatea de a crea un mediu armonios in care sa se dezvolte copilul care, pana la urma, este doar un copil.
10 lucruri pe care le pot face parintii ca sa aiba succes copiii
Acceptarea
Acceptarea nu inseamna ca un parinte sa accepte orice are copilul de zis sau de facut. Acceptarea inseamna sa-l ia pe copil asa cum e, cu calitatile si defectele lui. Copilul ar trebui sa se simta iubit si respectat, chiar daca parintele nu este de acord cu el.
De asemenea, parintele n-ar trebui sa aiba asteptari ca cel mic sa urmeze cu strictete regulile impuse. Sunt copii rebeli, prin natura lor, care au alt stil de invatare si de adaptare, care au nevoie de mai multa independenta si libertate in luarea deciziilor. Asta nu inseamna ca parintii n-ar trebui sa seteze reguli, insa acestea ar trebui sa fie mai flexibile, astfel incat copilul sa se simta confortabil cu ele si sa fie mai putin defensiv.
Citeste continuarea: 1 2